2021. július 28., szerda

Elfogadható az ivóvíz minősége Szenttamáson

A forráskutak egyelőre győzik a terhelést, de takarékoskodni kell(ene)

A ránkszakadt nyári kánikula ideje alatt szinte tízsszeresére növekedett az ivóvíz fogyasztása a szenttamási községben. Hogy ezekben a rendkívül forró napokban mi a helyzet a község ivóvízellátásával és az milyen minőségű, arról Nemanja Macura, a Graditelj Közvállalat víz- és csatornahálózattal megbízott szakosztályának vezetője lapunknak elmondta, hogy a rendszer ezidáig bírja a terhelést, az ivóvíz minősége pedig elfogadható.

‒ Szenttamás község területén négy forráshelyről kapjuk az ivóvizet: kettő helyben, egy-egy pedig Turián és Nádalján található. Nádalján, mint ismeretes, hosszú évtizedek után sikerült vízgyárat építeni. A vezetékes víz itt kiváló minőségű, a minőséget a vállalat dolgozói egy speciális műszer segítségével minden másnap ellenőrzik. Turián pár évvel ezelőtt sikerült teljes egészében felújítani a forráskútrendszert, ami most korszerű, digitális vezérléssel működik, ezenkívül a faluban teljesen új a vízvezeték-hálózat. Szenttamáson a régi vásártéren lévő forráson pár évvel ezelőtt felújítottuk az épületet, és üzembe helyeztünk egy minivízgyárat is, amely 40 köbméter vizet tisztít óránként – sorolta beszélgetőtársunk. Elmondta azt is, hogy az új vásártér mögötti részen található a popovacsai forrás, ahol jelenleg hét kút üzemel, valamint folyamatban van egy újabb kút fúrása, és ennek összekötése a már meglévőkkel, így a nyári hónapokban megnövekedett vízfogyasztást teljes mértékben pótolható lesz.

Elmondása szerint a nyári hónapokban mindhárom településen érezhetően megnő a vezetékes víz fogyasztása, ami egyrészt érthető, viszont a polgárok egy része nem racionálisan használja az egyébként is olcsó ivóvizet. Locsolják a járdákat, a füves területeket, ezzel töltik a mezőgazdaságban használt tartályokat, a fürdőmedencéket stb., ezért a délutáni és az esti órákban – amikor egyébként a legnagyobb a vízfogyasztás – csökken a nyomás (főleg a tömbházakban), a víz pedig néhol zavaros, és homok is megjelenik benne. Mindennek ellenére a nyári hónapokban a szivattyúk maximális kapacitással dolgoznak, és naponta csaknem 4000 köbméter ivóvizet továbbítanak a hálózatba, így nem kell ivóvízhiánytól tartani.

−Fontos még megemlíteni, hogy a vezetékes víz minőségét havonta két alkalommal ellenőrzik a Vajdasági Közegészségügyi Intézet munkatársai, akik mintát vesznek a forrásról és több helyen a vezetékes vízből is. A víz minősége elfogadható – mondta a Graditelj Közvállalat víz- és csatornahálózattal megbízott szakosztályának vezetője. Egyúttal felkérte a polgárokat, hogy takarékoskodjanak az ivóvízzel, hiszen az manapság – ha olcsó is – drága kincs.