2024. március 19., kedd

Brnabić az USA-ban népszerűsíti Szerbiát

A miniszterelnök mindenekelőtt az IT-szektort célozná meg

Kétnapos egyesült államokbeli látogatásától az USA gazdasági társaságai szerbiai beruházásainak a megsokszorozódását várja Ana Brnabić miniszterelnök. Az USA-ban számos vállalat vezetőjével, valamint a gazdasági társaságok beruházóinak a képviselőivel találkozik – emelte ki a kormány közleménye New Yorkba való érkezését követően. A kormányfő azt reméli, hogy látogatásának köszönhetően az államokbeli vállalkozások versenyképes beruházási célországként ismerik fel Szerbiát.
Elsősorban az IT-szektorhoz köthető vállalkozások képviselőivel találkozik, de az egyéb ágazatokban tevékenykedő vállalatok vezetőivel is tárgyal – jelentette be Brnabić, megjegyezvén, hogy mind kifejezettebb az USA-beli vállalkozások Szerbia iránti érdeklődése. A kormányfő szerint ez elsősorban azzal magyarázható, hogy az ország minősítése és nemzetközi megítélése egyre jobb, mindenekelőtt az IT-szektor, továbbá az innovációk, a fejlesztések és a digitalizáció területén. „A Microsoft egyik legsikeresebb tudományos és kutatóközpontja Szerbiában működik, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy például az EPIC Entertainment szerbiai vállalatot vásárolt" – fogalmazott Brnabić.
– A stratégiai tervezés 2016 óta kifejezett. Tudjuk, hogy a számítástechnika és a programozás kötelező tantárgy az általános iskolákban, a digitális világ elnevezésű tantárgy az első osztálytól, de a műszaki karok kapacitását is növeltük. Ennek köszönhetően a legelismertebb globális besorolásokban Szerbia már előkelőbb helyet foglal el. Az UNESCO a fejlesztésekbe és a kutatásokba való beruházásokat mérő kimutatásában Szerbia a tizenötödik – fejtette ki Brnabić.