2024. április 26., péntek

Repülőtéri fejlesztések kezdődnek Pápán

Új szintre lép Magyarország és az Egyesült Államok katonai együttműködése

Katonai fejlesztési keretegyezményt írt alá a hét végén Magyarország és az Egyesült Államok képviselője Kecskeméten. Az egyezség értelmében különböző fejlesztésekre kerül sor a kecskeméti légitámaszponton, a pápai bázisrepülőtéren és másutt.

Infrastrukturális és technológiai fejlesztések várhatók a kecskeméti repülőbázison és a pápai bázisrepülőtéren, valamint Tatán és Várpalotán is; az erről szóló dokumentumot a hét végén írta alá Babos Tibor magyar miniszteri biztos és Charles R. Miller, az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának igazgatója Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Az egyezmény a két ország védelmi együttműködési megállapodásának (Defense Cooperation Agreement, DCA) részét képezi.

A magyar–amerikai védelmi együttműködési megállapodás végrehajtásáért felelős miniszteri biztos ebből az alkalomból emlékeztetett arra, hogy a két éve Washingtonban aláírt DCA az Egyesült Államok és Magyarország biztonsága érdekében kötött államközi egyezmény. Hozzáfűzte: a kétoldalú védelmi megállapodás megfelelő keret az együttműködés további erősítésére és a katonai fejlesztések megvalósítására Kecskeméten, Pápán, Várpalotán és Tatán.

A miniszteri biztos kiemelte: a most aláírt végrehajtási megállapodások a négy helyszín közös fejlesztéseire vonatkoznak.

A kecskeméti támaszponton és a pápai bázisrepülőtéren alapvetően a légierő érdekében végzett infrastrukturális és technológiai fejlesztések várhatók, Várpalotán és Tatán pedig főleg a földi alakulatok igényeit szolgáló beruházások valósulnak majd meg.

Babos elmondta: mivel a végrehajtási megállapodások keretegyezmények, a pontos fejlesztésekről további részmegállapodásokat dolgoznak ki a közeljövőben.

A védelmi együttműködési megállapodást 2019. április 4-én írta alá John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban. A magyar parlament az erről szóló törvényjavaslatot 167 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el, és 2019. augusztus 22-én lépett hatályba. A megállapodás az új körülményekhez igazítja a fegyveres erők jogállásáról szóló korábbi egyezményt.

A miniszteri biztos ezzel kapcsolatban Kecskeméten hangsúlyozta: a DCA összhangban van Magyarország NATO-kötelezettségeivel, és segíti teljesítésüket. Ezek között említette a kétszázalékos GDP-arányos védelmi költségvetést, a készenlét erősítésére vonatkozó NATO-elvárás teljesítését és a rendszeres gyakorlatok megtartásának jogi szabályozását.

Az Egyesült Államok ilyen típusú védelmi együttműködési megállapodást kötött a közelmúltban a három balti országgal, Észtországgal, Lettországgal és Litvániával, azt megelőzően pedig Lengyelországgal, Romániával és Bulgáriával.

A katonák bebizonyították, hogy nem csak a fegyverekhez értenek – jelentette ki a magyar honvédelmi miniszter szombaton Budapesten, az altisztavatáson. Benkő Tibor hangsúlyozta: a katonáknak nemcsak a fegyverek mesteri kezelőinek kell lenniük, hanem fel kell készülniük arra is, hogy akár katasztrófahelyzetben, akár olyan pandémiában is számítani lehessen rájuk, mint amilyen másfél éve sújtja Magyarországot és a világot.