2024. április 26., péntek

Fizetés helyett segély?

A Mobility MGB vállalat alkalmazásában álló személyi asszisztensek az önkormányzathoz fordultak elmaradt béreik miatt. A város nem a 42,7 millió dináros adótartozással rendelkező cégnek a gyermekeket segítő személyi kísérőinek a fizetését akarta rendezni, hanem egyszeri, 30 000 dináros pénzsegélyt kínált a dolgozóknak. Ennek viszont az lett volna a feltétele, hogy munkanélküliként legyenek bejelentve a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálatnál, azok pedig elestek volna a segélytől is, akik augusztus első hetéig, a kifizetés megkezdéséig új állást találnak maguknak, illetve nem szerzik be a munkanélküli igazolást.

Az önkormányzatban folytatott megbeszélésen elhangzott, hogy a segély érvényesítéséhez a Szociális Központban be kell mutatniuk a károsultaknak a munkáltatóval kötött munkaszerződés első oldalának másolatát, valamint a munkanélküli igazolást, de hogy erre mennyi idejük van, arról nem esett szó.

Az érintettek szerint a helyi önkormányzat csupán meg akarta nyugtatni őket, hogy szeptembertől folytassák a munkát, mintha mi sem történt volna. Pedig a Mobility MGB az idén áprilistól nem fizette ki a mintegy ötven személyi asszisztens havi nettó 30 000 dináros fizetését, sem a júniusi útiköltségeket, így személyenkénti tartozása eléri a 100 000 dinárt.

Zombor város közigazgatása tavaly augusztus végén bízta meg a Mobility céget a személyi asszisztensek programjával, amiért 33 millió dinárt fizetett. A cégnek időközben sikerült 42,7 millió dináros adótartozást felhalmoznia.