2024. április 27., szombat

Filmezős nyár

Kezdődik a 28. palicsi filmfesztivál

A palicsi filmfesztivál ma, azaz szombaton 21 órakor kezdődik. A tervek szerint a nyári színpadon, amennyiben viszont hirtelen rosszra fordulna az időjárás, akkor a Vigadóban, azaz a nagyteraszon. Nem vonatkozik ez más napokra. Ugyebár a fő versenyprogramot is a nyári színpadon lehet majd kísérni, ha azonban a megnyitó utáni napok filmezős estéit netán elrontaná az eső, akkor a vetítéseket a szabadkai Eurocinemában tartják meg.

A nyitófilm a Kevin Macdonald rendezésében, Jodie Foster főszereplésével készült A mauritániai című alkotás lesz. Azt még fontos megjegyezni, hogy a fő versenyprogramra a belépőjegy 300 dinár két filmre. Az első vetítés 21-kor kezdődik a második pedig 23 órakor. A filmek reprízei mindig másnap lesznek, 12 és 14 órától az Eurocinemában, ekkor a belépőjegy két filmre 200 dinár. A másik fizetős programrész a Párhuzamok és ütközések, mivel az szintén versenyjellegű. Ezt a programrészt a palicsi Abbázia moziban lehet kísérni 17 és 19 órától. A jegyár két filmre 200 dinár. A többi programrész válogatásainak megtekintése ezúttal is ingyenes.

Tavaly a járványhelyzet miatt szeptemberre tolódott, idén viszont minden adott volt arra, hogy az Európai Filmek 28. Fesztiválja a megszokott időben és helyen legyen megtartva. Egyebek közt ezt is hangsúlyozta Radoslav Zelenović, a palicsi filmfesztivál igazgatója, valamint Ilija Tatić, a fesztivált szervező Szabadegyetem igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón.

Ahogyan azt Ilija Tatićtól hallhattuk, igyekeznek mind nagyobb figyelmet szentelni a következő generációkra is, ezért ismét bevezették a gyermekeknek való vetítéseket, az volt az egyik előprogram, de műhelymunkákat is tartanak, az egyik egyebek közt arra tanítja a tizenéveseket, hogyan nézzenek filmeket. Ilija Tatić a kísérőprogramokra is felhívta a figyelmet, beleértve a koncerteket is, amelyek az Abbáziában lesznek az éjjeli órákban.

Radoslav Zelenović arról beszélt, hogy sok bonyodalomtól kímélték meg volna magukat, ha online térben tartják meg a fesztivál, de az elmondása szerint ő ahhoz a generációhoz tartozik, amely úgy tartja, hogy a filmek széles vásznon élvezhetőek igazán. Radoslav Zelenovićtól azt is hallhattuk, hogy mindig is hiányolta a brit filmek nagyobb számú jelenlétét, idén pedig a nyitó- és a zárófilm is angol lesz. Az igazgató továbbá arról is szólt, hogy számára a palicsi filmfesztivál valójában filmszemle, amikor is kiváló filmek sorakoznak fel, az esemény pedig a városban úgymond filmezős nyárra nőtte ki magát, beleszövődött a nyári mindennapokba is, hiszen már a fesztivál előtt is zajlottak programrészek.