2024. április 27., szombat

Házasodhatnak az egynemű párok Montenegróban?

Az egyneműek házasodásáról szóló, élettársi jogokat szabályozó törvényt tavaly július elsején fogadták el Montenegróban, s az ma lépett hatályba. A helyi önkormányzatok azonban késnek a megkötött partnerségek nyilvántartásba vételéhez szükséges dokumentumok elkészítésével – számol be a Szabad Európa Rádió. A tavaly elfogadott törvény kimondja, hogy az LMBTQ-hoz tartozó polgárok házasságot köthetnek gyermek örökbefogadásának lehetősége nélkül.

A párok máris időpontot foglalhattak az anyakönyvvezetőnél. Az érintettek a rádiónak úgy nyilatkoztak, hogy elégedettségük nem teljes, mert szükségük van további jogi és tulajdonjogi szabadságra is, hiszen enélkül nem örökölhetnek egymás után.

A helyi anyakönyvvezetők arra számítanak, hogy kb. 20 nap múlva már összeadhatják az első meleg párt. A szertartás során a férj és feleség helyett partnert mondanak.

Az érintett anyakönyvezetőket továbbképzésre küldték, hogy alkalmazni tudják az új rendelkezéseket. Elmondták, hogy az LMBTQ-közösséghez tartozó párokról szóló nyilvántartást külön anyakönyvezik, és teljesen más szöveget olvasnak fel, mint a hagyományos házasságkötés alkalmával.

A montenegrói állampolgároknak kétharmada nem szeretne egy államban élni a melegekkel, minden ötödik úgy véli, hogy a szexuális kisebbséghez tartozók semmivel sem jobbak a bűnözőknél, és a legszigorúbban kellene büntetni őket. Épp ezért még mindig kérdéses, hogy a meleg párok esküvői nyilvánosak lesznek-e.