2024. április 27., szombat

Vučić: Az orvosok mihamarabb döntsenek a harmadik dózisról

Aleksandar Vučić köztársasági elnök arra kérte ma az orvosokat, hogy mielőbb tegyenek javaslatot arról, kell-e vagy sem harmadik dózis a koronavírus elleni védőoltásból, írja a 021.rs hírportál.

A Borčában tett látogatását követően, ahol egy új egészségügyi intézményt tekintett meg, Vučić elmondta, hogy Szerbiában 1,3 millió oltóanyag van jelenleg, amivel elméletileg az eddigi beoltottak fele még beoltható.

– Arra kérem önöket, döntsék el, kell-e harmadik dózis, illetve, hogy keverhetik-e a vakcinákat. Ezt a döntést a szakmának kell meghoznia. És még egyszer kérem azokat, akik még nem oltatták be magukat, hogy tegyék meg! Ez nem azt jelenti, hogy nem fertőződhetnek majd meg, azonban 95 százalékos lesz a túlélési esélyük – mondta az államfő.

Hozzátette, hogy a páciensek elhúzódó kezelése a kórházakban nagyon sokba kerül az államnak, és ezt már az egészségügyi alap nem tudja biztosítani.

– Hallottam olyan ajánlatokat is, hogy ne támogassuk a beoltatlanok kezelését, hanem fizetessük meg. Ezt nem tudom elfogadni, hiszen sérülne az egyenjogúságra való jog, azonban valamit tennünk kell. Hogy mit és hogyan, azt most még nem tudom megmondani – mondta.

Vučić hozzáfűzte, hogy hamarosan megérkezik hazánkba a Moderna vakcinája is, emellett elkészül az első saját gyártású védőoltás is, emellett megkezdődik a Sinopharm gyárának kiépítése.

– Nincs szükségünk arra, hogy még egyszer bezárjuk az országot. Ez nem tesz jót gazdaságilag, hiszen ha bezárunk, nem lesznek nagyobbak a fizetések – mutatott rá az államfő.