2024. április 27., szombat
EGY EZOTÉRIAI TANÁCSADÓ NAPLÓJÁBÓL

Ágy az ajtóval szemben

A rovatban részleteket találhatnak azokból a beszélgetésekből, amelyeket az eltelt 20 évben jegyeztem fel. Minden történet valódi, csak a neveket változtattam meg, a klienseim iránti diszkréció miatt. Bizonyára mindenki talál valami hasznosat a maga számára.
Több évvel ezelőtt egy ismerősömnél, az egyik barátnőmnek az egyik barátnőjénél jártam. Volt a házban néhány rossz dolog a feng shui szerint, amire fölhívtam a figyelmét. Ő csak legyintett rá, s azt mondta, hogy semmi logika nincs abban, hogy valakinek ne legyen szerencséje csupán azért, mert a tükör szemben áll az ajtóval. Ugyan hogyan hatna ki egy tükör az ember szerencséjére? Az csak egy tárgy, semmi más – így érvelt. Ráadásul az a kis repedés rajta, meg néhány foltocska, mert már kezdett megvakulni a tükör, ugyan mire hatna ki?
– Hidd el, ezek mind energiák, s az egyik energia bevonja a másikat, rezgéseket bocsátanak ki a tárgyak is, s olyan embereket, olyan eseményeket és olyan információkat vonzanak be, amelyekkel egyformán rezegnek. Az egész ház lakójára kihat például az ajtóval szembeni tükör, a hiányzó rész, a túlzsúfolt vagy rendetlen otthon, ahol nem nyílhatnak ki egészen az ajtók. Látod, ebben a szobában sem nyílik ki egészen, vagy legalább 90 fokban sem az ajtó, mert a szekrény nem engedi, de a szekrényajtó sem, mert a fotel nem engedi. Ez blokkot teremt az életben, „nem nyílnak az ajtók" azon személy előtt, aki ebben a szobában él.
– Itt az öcsém él, talán nem azt akarod mondani, hogy azért nem vették föl abba az iskolába, ahova szeretett volna járni, mert blokkolva vannak az ajtók? Hülyeség!
– Pedig hidd el, ez kihatott erre a dologra is.
– Persze... Esetleg jobban kellett volna tanulnia, akkor fölvették volna!
– A tanulásra észak-kelet hat ki, meg a bejárati ajtótól a bal felőli rész. Ha jól látom, az egyik helyen a nagymama szenved, fekvőbeteg, már évek óta. Nem valami jó energia, az biztos. Ez már kihat arra, hogy szenvedés legyen a számára a tanulás. A másik helyen pedig éppen egy lomtár van. Hát...
– Na jó, én akkor se hiszek ebben. A tükör már pár éve itt áll, semmi borzasztó nem történt.
– Leginkább pár év múlva érezhető a hatás. Nem valami szerencsés dolog az sem, hogy a nagyi pár éve lerobbant, s az se, hogy az öcsédet nem vették föl az óhajtott suliba.
– Na jó, hagyjuk. Itt a nővérem szobája, terhes, a párja külföldön van, szülés után ők is kimennek. Gazdagság, boldogság, fényes jövő vár rá. Itt ugyan mi nem jó?
– Ez a legrosszabb, a legveszélyesebb. Az ágya pont szemben van az ajtóval. Ez a lehető legrosszabb pozíció az ágynak. Ahogyan mondani szokták, a halottat is lábbal kifelé viszik ki a szobából. Állhat ágy a szemközti fal mellett, de nem szabad pont szemben lennie az ajtóval.
– De látod, hogy nincs máshol helye!
– Másképpen kell elrakodni. Ha tényleg nincs hely, akkor legalább meg kell fordulni, a fej legyen közelebb az ajtóhoz, ne a láb, s tenni kell valamit az ágy és az ajtó közé. Legyen ez egy kis asztal, egy virág, bármi. De itt meg lehetne fordítani, a szekrény jöhetne ide...
– Ugyan mi történne vele, ha mindent hagyunk így?
– Minden rossz megeshet, sőt az egyik rossz után jön a másik, amíg teljesen tönkre nem megy a személy.
– Na, én meg se mondom neki, ez tiszta babonaság.
– Ez feng shui, nagyra becsült keleti tudomány, ami a lakberendezésről szól, figyelembe véve az energiákat. Ám ha már a babonaságot említed, azt sem alaptalanul találták ki. Hallottál a gyógyulásról is, placebo használata is sokszor segített. Na, ez sokkal több annál. Ha mást nem is javítatok meg, de a tükröt nagyon sürgősen el kellene tenni az ajtó elől, s az ágyat a másik ajtó elől.
– A szüleimnek biztos lenne kifogásuk ez ellen. Na, kukkants be ide is, hadd fedezz föl itt is valami nagyon rosszat!
– Látom, hogy az ágyuk külön van, sőt egymásnak hátat fordítva, na meg itt vannak a szentképek, s ahogyan látom, régi, idős, gondolom elhunyt személyek. Az elhunytak képe ne legyen ott, ahol eszünk, sem ott, ahol alszunk. A szentek képe a hálószobában gátolja az intimitást. Az pedig, hogy hátat fordítanak egymásnak, ez igencsak az életben is ezt hozza...
– Az én szobámat meg se mutatom, biztos ott is találnál valami tilosat.
– Legalább egy benti bagua tükröt tegyél föl, elküldöm neked, az már javít a helyzeten.
– Nem, köszi, nem kell!
***
Hónapokig nem hallottam felőle, majd ismét abban a városban jártam a barátnőmmel, s ott kötöttünk ki nála. A tükör még ott állt, az ágy is... Szülei azóta elváltak. Rákérdeztem, hogy mi van a nővérével, megszületett-e a baba?
– Elvetélt. Kér valaki kávét? – terelte el azonnal a témát.
– S egyedül ment ki a párjához külföldre?
– Nem ment ki, összevesztek.
– Az öcséd megszerette az iskolát, amelyikbe bekerült?
– Á, nem, otthagyta, most melót keres.
Nem kommentáltam semmit, nem említettem meg sem az ajtóval szembenéző tükröt, sem az ajtóval szembeni ágyat, sem a többi dolgot, a védőtükröt sem. Megértettük egymást szó nélkül is. Ha ennyi probléma után sem hajlandó cselekedni, akkor nincs mit mondjak. Búcsúzáskor azonban mégsem bírtam ki, hogy ne kérdezzek rá:
– Vajon szóltál a szüleidnek, az öcsédnek vagy a nővérednek ezekről a dolgokról, amiket mondtam a múltkor?
– Dehogy szóltam, ők se hinnének benne.
– S nem gondolod, hogy megfékezhettél volna némi rosszat, ami azóta történt? Esetleg döntöttek volna ők a saját szobájukról?
– Biztos, hogy nem azért történtek a dolgok, s ők se hittek volna benne.
***
Egy-két év múlva ismét találkoztam a barátnőmmel, akivel egyébként nagyon ritkán futok össze, s rákérdeztem, hogy van a barátnője, akinél ez a rossz feng shui volt.
A nővére balesetet szenvedett, sánta maradt, az öccse depressziós lett, ki sem mozdul a szobából, az apjáról nem tud semmit, az anyja még most is ápolja a magatehetetlen nagymamát. A barátnő pedig most már csak volt barátnő, rossz útra tért...