2024. április 26., péntek

Forróság, majd zivatarok

Csütörtökig tart a kánikula

Narancssárga figyelmeztetést adott ki a várható hőség miatt az ország egész területére a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Az előrejelzés szerint a napos és nagyon meleg idő egészen csütörtökig eltart.
Ami az előttünk álló napokat illeti, kedden és szerdán 35 és 39 fok közötti maximummal kell számolni mindenütt. Nem kizárt, hogy kedden az esti órákban helyenként megnövekszik a felhőzet, s kisebb záporok, zivatarok alakulnak ki.
Csütörtökön változik meg az időjárás, akkor már az ország egész területén lesznek záporok és zivatarok, nem kizárt, hogy itt-ott ítéletidő is kialakulhat, kiadós csapadékmennyiséggel. Csökken a hőmérséklet, a legalacsonyabb érték csütörtökön 23, a legmagasabb 31 Celsius-fok körül lesz.
A változékony időjárás lesz jellemző pénteken és szombaton is, záporokkal, zivatarokkal. A legmagasabb nappali értékek nem haladják meg a 30 fokot, hajnalban viszont 20 fok körüli hőmérsékleti értékek várhatók.
A kánikula ideje alatt nem ajánlott a nap legforróbb részében kint tartózkodni. A biometeorológiai prognózis szerint a következő napokban sokan fáradékonyságra, fejfájásra panaszkodhatnak, ezért elővigyázatosságra intik mindazokat, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás!