2024. április 26., péntek

Félidőben az EXIT

Újvidéken szervezték meg az első fesztivált a járvány kitörése óta

Cikkünkhöz GALÉRIA is kapcsolódik.

Javában tombol Európa talán legrangosabb zenei tömegrendezvénye. Csütörtök óta az újvidéki éjszakák csendjét hangos zene tépi szét, a helybéliek jókedvű, vagy mámoros fesztiválozókat kerülgetnek a város központi részein, a rendőrök dörzsölik a tenyerüket a sikeres drogfogások után. Sokan extra nyereségre tesznek szert ezekben a napokban, jegyüzérkédnek a Duna-parton, háromszorosan fizettetik meg a taxifuvart, lakásokat, házakat adnak bérbe borsos árakon erre a pár napra a fesztiválturistáknak.

Több mint 70 ezer ember „ünnepli az életet” a Péterváradi vár falai mögött ezekben a napokban. Azok, akik a csütörtöki kapunyitás követően átlépték az EXIT fesztivál küszöbét, úgy érezhetik, visszarepültek az időben. A koronavírus megjelenését követő bő másfél év után először lehetett olyan hangulata bárkinek is, hogy immár ismét minden a régi – még ha ez nincs is így. A korábbi feltételezésekkel szemben az idei EXIT csak annyiban különbözik az előző évek rendezvényeitől, hogy talán valamennyivel kevesebb a külföldi előadó és a hangzatos nevű sztár. A színpadok teljes kapacitással működnek, maszkot pontosan annyit látni, mint annak idején, mikor az emberek a portól védekeztek. Az egymás közötti távolságtartásnak és bármilyen egyéb elővigyázatosságnak nyoma sem volt az eddigiekben a fesztivál falai mögött. Lehet, hogy ez meghökkentő és felháborító, de ez ellen valójában nem találhatunk kivetnivalót, hiszen csakis olyan személy vehet részt a rendezvényen, aki felvette a Covid–19 elleni védőoltást, illetve negatív teszteredménnyel tudja igazolni vírusmentességét.

A fesztivál hivatalos megnyitójára csütörtök este került sor, a horvát Hladno Pivo zenekar fellépését követően. A rendezvény szervezői, tekintettel az elmúlt időszak járványügyi történéseire, a hangsúlyt a biztonságra, az élet ünneplésére, a társadalmi felelősségtudatra helyezték. Ezt követően száz színben pompázott az égbolt a tűzijátéknak köszönhetően, és hivatalosan is kezdetét vette az első tömegrendezvény Európában a koronavírus megjelenése óta.

(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

Az első éjszaka a különböző színpadok elé szinte kivétel nélkül tömegeket vonzott. A legnagyobb tolongás a Dance Aréna és az elektronikus zenének helyet adó részlegben volt, ahol a hangulat a kora reggeli órákig fokozódott az olyan népszerű DJ-eknek köszönhetően, mint Amelie Lens, Charlotte De Witte. Az Explosive Pub főleg punk és hardcore zenének adott otthont már a kora esti óráktól, talán ez volt az egyedüli helyszín, amely inkább az éjszaka első felében működött teljes kapacitással. Ezen a helyszínen olyan előadók léptek fel, mint a Casillas, DMT, Proleće. A közelben lévő Visa Fusion Stage főleg az alternatív zenének adott otthont, itt láthattuk a magyarországi Fran Palermo zenekart, az Instant Karma és még sok más együttest is.

Nemzeti összetétel szempontjából, mint ahogyan a korábbi években is, számos nemzetiség és földrész hírnöke képviselteti magát a rendezvényen. Az árakat természetesen inkább a külföldi fizetésekhez szabták, ahogyan a korábbi években is. A 4 deciliteres csapolt sörért több mint 250 dinárt, a dobozosért több mint 350 indárt kell fizetni. Az ételek árai 400 és 600 dinár között mozognak. Különösebben nagyobb sorban állás sehol nem volt tapasztalható, a rendezvényre való bejutás is viszonylag rendben zajlott le, kényelmetlen torlódások nélkül.

A heti jegyek már elfogytak a rendezvényre, a napi jegyek terén a helyzet naponta változik. A jegyüzérek teljes kapacitással működnek, próba-szerencse alapon mindenki megpróbálkozhat a jegyvásárlással.

(Szeli Balázs felvétele)

(Szeli Balázs felvétele)


Az idén az EXIT talán még fergetegesebb, mint a korábbi években. Mindenképp hangosabb, erre panaszkodnak a belvárosi, de a távolabb élő polgárok is. Az éjszakán áttörő mély hangok még az Újvidéki Vásár közelében, a zajforrástól légvonalban 3–3,5 kilométernyire is berezegtetik az ablaküvegeket. Egyesek tudni vélik, hogy a hangosítás olyan, mint korábban, azonban a forró, sűrű levegő most jobban közvetít, mint a korábbi, hűvösebb években. Akárhogy is van, a zaj kibírhatatlan, a parkolási és egyéb, a tömeggel járó gondról nem is beszélve. A Mihajlo Pupin sugárút és a Pionír utca kereszteződésénél tegnapelőtt éjjel 11 óra után három pók várt lesben. A fotó tegnap délután készült.

Mobiltelefonokat loptak
Az újvidéki rendőrség dolgozói őrizetbe vettek két román állampolgárt, alapos a gyanú, hogy az EXIT látogatóitól mobiltelefonokat loptak, 20 készüléket találtak náluk. Egy 19 és egy 35 éves személyről van szó, a bűncselekményeket a vár területén követték el. A telefonok többségét visszaadták a tulajdonosoknak. A fesztivál első napján a rendőrök 55 fesztiválozó személytől koboztak el kábítószert, közülük 54-et letartóztattak, a mennyiség függvényében tesznek ellenük különböző feljelentéseket – birtoklás vagy forgalmazás miatt. A bekísértek között 31 külföldi állampolgár van.