2024. május 9., csütörtök

Pokoli hőségben utazni, várakozni...

Figyelmeztetést adott ki az országos meteorológiai szolgálat - Mit tegyünk, ha negyven fokos melegben kell útra kelnünk?

Keddtől csütörtökig pokoli hőség várható területeinken – figyelmezteti a lakosságot az országos meteorológiai szolgálat. Az ország legtöbb településén ugyanis két napig ismét 35-39 fokra lehet majd számítani. 

A legrosszabbul azok járnak, akik a jövő héten terveztek utazni. Ha a meleg mellé még a határátkelőn uralkodó áldatlan állapotokat is hozzáadjuk, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy az önfeledt nyaralás akár tragédiába is torkolhat

Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság illetékese a Szerbiai RTV műsorában rámutatott arra, hogy a statisztikák egyértelműek. Júliusban és augusztus megnő a forgalom, nem csak a tranzit, hanem a külföldre való utazások miatt is. Már nem egy-két ember utazik az autókban, hanem egész családok indulnak útnak – mondta.

„Ne engedje meg, hogy gyermeke biztonsági öv nélkül utazzon. Sokak számára szokássá vált, ha hosszú útra indulnak, hátul kényelmes helyet alakítanak ki, ahol a gyermek feküdhet. Értse meg, hogy bármennyire is lelkiismeretes és gondoskodó, nem tudni, kivel találja szembe magát a forgalomban. Azt sem szabad megengedni, hogy a gyermek ne a gyermekülésben utazzon, hisz soha sem tudni, mikor találkozik egy olyan járművezetővel, aki kábítószer, esetleg alkohol hatása alatt áll, vagy a mobiltelefonját nézi” — figyelmeztetett.

Mint mondta, a nagy meleg olyan mértékben befolyásolja a járművezetőt, mintha alkoholt fogyasztott volna. A fáradtság ellen a pihenés az egyetlen gyógyszer – hangsúlyozta Okanović. A jármű légkondicionálójának használatára vonatkozóan pedig azt tanácsolta, hogy „nyugodtan állítsuk a kívánt hőmérsékletre, de az út vége előtt három-öt perccel kapcsoljuk ki azt, szellőztessünk”.

Mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak a határon lévő váltásokról. Szerbiában ez 7 vagy 19 órakor történik. Hacsak nem hivatásos kamionsofőr, buszsofőr, taxisofőr, azt tanácsoljuk, hogy éjszaka ne utazzon – tette hozzá az illetékes.