2024. április 27., szombat

Film-Katt Óbecsén

Első alkalommal tartanak filmes tábort a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben

A Perem Magyar Színházi Egyesület szervezésében a héten Film-Katt címmel első alkalommal tartanak filmes tábort az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A táborba több mint tízen jelentkeztek, ők kisebb csoportokban vesznek részt a foglalkozásokon. A kisfilmek forgatásának alapjaival Rókus Zoltán óbecsei színész ismerteti meg a résztvevőket.

– Tavaly határoztam el, hogy filmes tábort szervezek, ugyanis sokan kerestek meg azzal, hogy a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjére szeretnének jelentkezni kisfilmekkel, és ehhez lenne szükségük segítségre. Mivel én dolgoztam már kisfilmeken többek között Budapesten is, arra gondoltam, hogy ezt a szakmai tudást át tudnám nekik adni. A táborban saját és közös munkák is születnek. Kedden már elkészítettük a Toll című közös kisfilmünket, ebben egy toll életét mutattuk be több variációban is. Itt most a filmkészítés – a forgatókönyvírás, a színjátszás, a vágás – alapjait tanulhatják meg a résztvevők. Mivel többségük már korábban is kísérlezett vágással, én inkább a filmkészítés művészi részére fektetem a hangsúlyt, és azt szeretném megmutatni nekik, hogy mit kell egy filmben kihangsúlyozni, és hogyan lehet a film mondanivalóját képekből felépíteni – mondta Rókus Zoltán.

A táboron készült filmeket pénteken este a közönségnek is bemutatják az alkotók.

Hamarosan újabb tábor kezdődik a kultúrkörben: Rókus Zoltán és Magyar Zsófia, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagjai az idén harmadszor szervezik meg a Szóval, rímmel, színházzal című drámatábort, amelyre az idén július 26-a és 30-a között kerül sor. A tábor ideje alatt gyakorlatok, csapatépítő és szituációs játékok segítik majd hozzá a tábor résztvevőit a versmondó, illetve színészi feladatok megoldásához.

A tábor megszervezését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.