2024. április 26., péntek

Kimagasló eredmények

A többhetes online oktatás ellenére sikeres tanévet zárt a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola

A 2020/2021-es tanév Kúlán teljes egészében a járványügyi helyzettől vált függött, ugyanis ebben a községben a diákok a második félévben kilenc héten át nem ülhettek az iskolapadokba. A legnehezebb időszak a második félév közepén volt, amikor tovább romlott a járványügyi kép, és a többi községtől eltérően Kúlán a felsős és a középiskolás diákokat már márciusban (újra) hazarendelte a községi Válságtörzs. Pozsár Csaba, a Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatója ennek ellenére elégedett az elért eredményekkel, és elmondta, a kihívásokkal teli tanévben a diákok és a tanárok is mindent beleadtak, hogy átvészeljék a nehéz időszakot.

− Az iskolakezdés sok nehézséget okozott, de végül mindent megszerveztünk, és megkezdődhetett a tanítás. Szeptemberben sikerült megvalósítani a futóversenyt, továbbá a nyelvápolási napokat. Októberben több kisebb versenyt realizáltunk, megtartottuk a Zöldesítsük a szomszédságot! műhelymunkát, a környezetvédők csoportjával pedig sikeres papírgyűjtési akciót szerveztünk. Bekapcsolódtunk a környezetvédelmi minisztérium Körforgásos gazdaság elnevezésű projektumába, amely keretében az iskolában kialakítottunk egy regionális központot és megszerveztük az újrahasznosítható anyagok (PET-palackok, hulladék papír stb.) gyűjtését. Ez a kis központ a mai napig is működik. Novemberben a járványügyi helyzet miatt csökkentek az aktivitások, de az órákat még megtartottuk, decemberben az első félévet viszont már két hét távoktatással zártuk. A félévi átlageredménnyel elégedettek lehetünk, mert az osztályzatok azt mutatták, hogy a diákok elsajátították az előírt anyagot – sorolta Pozsár Csaba.

Elmondta továbbá, hogy januárban a második félév a megszokott kerékvágásban kezdődött, és szerényebb, de jó hangulatú rendezvényt szerveztek az iskola védőszentjének napja alkalmából. Ezután bekapcsolódtak az Energia, amely körülvesz elnevezésű projektumba, melyet az Alkalmazott Tudomány, Technológia és Informatika Fejlesztési Központ valósít meg. Az iskola diákjai egy első és egy második díjat hoztak haza, emellett az intézmények közül is a kúlai iskola lett a legjobb. Februárban diákok bekapcsolódtak az Ültess növényt, légy hős! elnevezésű akcióba, amelynek a keretében a diákok egy-egy ceruzát és könyvjelzőt kaptak. A ceruzák végén különböző növénymag (bazsalikom, menta vagy levendula) volt található, amelyet elültethettek. Márciusban csökkent létszámmal ugyan, de elkezdődtek a versenyek a különböző tantárgyakból. Az iskolánkak csaknem minden versenyen volt képviselője, többen kijutottak az országos döntőkre is, és első díjakat hoztak haza.

− Március végén romlottak a járványügyi mutatók, és a községi Válságtörzs úgy döntött, hogy újra bevezetik a távoktatást. A nyolcadikosok jó vizsgaeredményeit szem előtt tartva viszont leszögezhető, hogy a kilenchetes távoktatás is jól működött – mondta az igazgató. Hozzátette, májusban a diákok visszatértek az iskolapadokba, a nyolcadikosok a kisérettségi vizsgára készültek, az iskolában pedig megszervezték a különböző sportversenyeket.

− Minden kihívás ellenére az elmúlt tanév sikeresnek mondható, köszönhetően a rengeteg energiának és munkának mind a diákok, mind a tanárok és a szülők részéről – szögezte le a kúlai iskola igazgatója.