2024. április 26., péntek
ATLÉTIKA

Egy első és egy második

Öt nap alatt két észak-európai fővárosban is összegyűlt az atlétika krémje a Gyémánt Liga idei kiírásának 4. és 5. fordulójára. A távolugró Ivana Španović azok közé tartozott, akiknek számát mindkét helyszínen megrendezték, így Oslóban és Stockholmban is kiélezett küzdelmet vívott Malaika Mihambóval – mindkétszer ők hozták el az első két helyet, előbb a német, majd a szerb vezetésével, és az eddigi forma alapján a végső győzelemre is ők a legesélyesebbek. „Az eredmény úgy-ahogy rendben van, de a hangsúlyt már a technikai részletekre helyezem Tokióra készülve – mondta Španović a tokiói győzelme után. – Oslóban még gondjaim voltak az időzítéssel, de most már sokkal jobbnak éreztem a saját ritmusom.”

Jóval kisebb a versengés jelenleg a férfi rúdugrók között, ahol Armand Duplantis egyértelműen a riválisok fölé magasodik, így a fő ellenfelének mindkét helyszínen már a világcsúcs számított: a 6,19 méterre tett hat kísérlete egyelőre sikertelen lett, de talán már nem kell sokat várni, hogy megdöntse a rekordot, amit szintén ő tart.

A győztesek, Oslo, férfiak, 200 m: Andre De Grasse. 5000 m: Yomif Kejelcha. 400 m gát: Karsten Warholm. Hármasugrás: Yasser Triki. Rúdugrás: Armand Duplantis. Diszkoszvetés: Daniel Stahl. Nők, 100 m: Maria-Josée Ta Lou. 800 m: Kate Grace. 5000 m: Hellen Obiri. 400 m gát: Femke Bol. Távolugrás: Malaika Mihambo. Gerelyhajítás: Christin Hussong.

Stockholm, férfiak, 100 m: Ronnie Baker. 400 m: Kirani James. 800 m: Ferguson Cheruiyot Rotich. 1500 m: Timothy Cheruiyot. 400 m gát: Alison dos Santos. Távolugrás: Tajay Gayle. Rúdugrás: Armand Duplantis. Diszkoszvetés: Daniel Stahl.
Nők, 200 m: Shericka Jackson. 800 m: Rose Mary Almanza. 400 m gát: Femke Bol. 3000 m akadály: Hyvin Kiyeng. Távolugrás: Ivana Španović. Magasugrás: Jaroszlava Mahucsik. Súlylökés: Valerie Adams.