2024. április 27., szombat

Vigyétek hírét a KMV-nek!

Pénteken Óbecsén megkezdődött a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének döntője

Online vetélkedő után a járványhelyzet miatt a szokásosnál ugyan később, de élőben kezdődött el pénteken Óbecsén a Városi Színház nagytermében a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének 54. döntője. A diákokat, tanárokat Virág Kiss Anita és Oláh Tamás köszöntötték. „Vigyétek hírét a KMV-nek!” – üzenték köszöntőjük végén a főszervezők.

Az idén is van diákzsűri (Fotó: Fehér Rózsa)

Az idén is van diákzsűri (Fotó: Fehér Rózsa)

Péntek délután elsőkként a versmondók álltak az Antóci Dorottya, G. Erdélyi Hermina és Virág György alkotta színészzsűri elé, majd a prózamondás, a drámai monológ, a népmesemondás és a megzenésített versek következtek – sajnálatos módon a két utóbbi kategóriában csupán egy-egy produkciót láthatott a közönség. A Slam Poetry-vetélkedőt este hétkor tartották meg a színházklubban, az előadókat Ács Edvin slammer, Tóth Johanna slammer és Sóti Juli dalszövegíró, énekes értékelte. A versenynapot a ContraBayando koncertje zárta.

Virág Kiss Anita főszervező elmondása szerint a korábbi évekhez képest az idén valamivel kevesebben vesznek részt az óbecsei döntőn.

– Ennek több oka van: egyrészt többször voltunk kénytelenek módosítani a dátumokat, és az sem szerencsés, hogy most már nyár van, a tanév véget ért, és elkezdődtek a nyaralások, a táborok is – emiatt érthető módon több olyan döntősünk is volt, akik kénytelenek voltak lemondani a részvételt. Reméljük, jövőre már a megszokott mederben tudjuk folytatni a KMV szervezését. Bizakodásra ad okot az, hogy az idén is 54 ittalvónk van, ami nagyjából megegyezik a szokásos számmal – ez is azt jelzi, hogy a KMV-re, a barátkozásra igenis van igény – mondta el Virág Kiss Anita.

Végre élőben találkoznak a fiatalok a KMV-n

Végre élőben találkoznak a fiatalok a KMV-n

Pénteken a legjobb képzőművészeti alkotásokat is megcsodálhatták az érdeklődők a verseny szünetében megnyílt tárlaton. A KMV képzőművészeti pályázatára összesen 233 pályamunka érkezett be, ezeket Klájó Adrián képzőművész, Palásti Andrea, Ph.D. vizuális művész és egyetemi tanár, valamint Sinkovics Ede, DLA képzőművész értékelték.  A zsűri idén rangsorolás helyett a legjobb munkák alkotóit minden kategóriában egyenértékű helyezésekkel jutalmazta. A művekből készült kiállítás vasárnapig tekinthető meg a színház Kör Galériájában.

Ma 9 órától az irodalmi vetélkedővel folytatódik a rendezvény, az alkotásokat Hernyák Zsóka író, Kelemen Emese kritikus, szerkesztő és Antalovics Péter költő, lapunk újságírója értékeli. Az eredményhirdetés után most sem marad el a kerekasztal-beszélgetés, 20 órai kezdettel pedig a Középiskolások Színművészeti Vetélkedőjének nyertes előadását, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Színjátszói Csapatának Mind1 – avagy lesz**om, dehát vagyok című darabját láthatja a közönség. A Sin Seekas koncertje a színház klubtermében 21:30 órakor kezdődik. Az ünnepi gálaműsorra és a díjkiosztóra vasárnap fél 10-kor várják a közönséget.

A tárlat vasárnapig tekinthető meg a Kör Galériában

A tárlat vasárnapig tekinthető meg a Kör Galériában

A rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a magyar kormány és az óbecsei önkormányzat is támogatta.