2024. április 26., péntek

Kína fejbe kólintja a támadóit

A hatalmat gyakorló kommunisták centenáriumi ünnepségén mást is ígért az államfő

Látványos programokkal emlékeztek meg Kínában az országban évtizedek óta uralkodó egyetlen politikai erő, a kommunista párt megalapításának századik évfordulójáról. A Pekingben megtartott nagyszabású központi ünnepségen tegnap elmondott beszédében Hszi Csin-ping államfő dicsérte a párt sikereit, és méltatta az elért eredményeket. Az ellenségesen viselkedő külföldi hatalmaknak pedig azt üzente, hogy acélos Nagy Falba ütköznek, és bevérezik a fejüket, ha hazájára törnek.

Látványos központi ünnepséget tartottak tegnap Peking központjában, a Tienanmen téren, a Kínai Kommunista Párt (KKP) megalapításának századik évfordulója alkalmából. A helyszínre hetvenezer vendéget hívtak meg a 95,15 millió párttag közül. A koronavírus-járvány legyőzésének jeleként a program résztvevői nem viseltek maszkot.

A szerencsés kiválasztottak végignézhették a harci repülők és helikopterek bemutatóját, majd meghallgathatták a háromezer fős kórus által előadott hét munkásmozgalmi (valójában a KKP-t dicsőitő) dalt és természetesen az államfő-pártvezető mondanivalóját. A gyújtó hangú egyórás beszédében Hszi Csin-ping előbb a pártot, illetve a segítségével elért eredményeket méltatta, utána pedig üzent az országot bíráló külföldi hatalmaknak.

Az egykori császári palota előtti teraszon – a Mao Ce-tung néhai kommunista vezér portréjával is díszített pódiumon – egyebek mellett hangsúlyozta, hogy a KKP nélkül Kína nem tartana ott, ahová eddig eljutott. Éppen ezért azt javasolta, hogy az ország előtt „álló úton fenn kell tartani, és tovább kell erősíteni a párt vezetését.” Már csak azért is, mert szerinte kizárólag „a szocializmus mentheti meg Kínát”.

A KKP első száz évének legfontosabb eredményei között említette, hogy sikerült felszámolni a mélyszegénységet, és Kína immár „mérsékelten jómódú társadalom” lett, kényelmes életet biztosít a lakosságnak.

Hszi méltatta a „társadalmi rend helyreállítását” is Hongkongban, és jelezte: a KKP egyik kiemelt feladata a tajvani kérdés megoldása, azaz a sziget és Kína békés újraegyesítése. Határozott lépéseket ígért ugyanakkor Tajvan függetlenségi törekvései ellen. Erre azonnal meg is kapta a választ. Alig hangzott el a beszéde, a sziget vezetése máris nyomatékosította, hogy a terület „szuverenitását és demokráciáját változatlanul meg kívánja védeni”.

A kínai elnök nagyra értékelte a hadsereget, ám sürgette annak gyorsabb modernizálását is, egyúttal keményen odaszólt az ország külföldi bírálóinak, hangsúlyozva, hogy az építő jellegű kritikát szívesen fogadják, ám az álszent papolásból nem kérnek. Kijelentette: Kína nem hagyja, hogy idegen erő leigázza, elnyomja vagy kigúnyolja. Ezzel arra utalt, hogy hazája a történelemben többször vált külső hatalmak áldozatává. Azt viszont határozottan, sőt fenyegetően állította: honfitársai nem hagyják többé, hogy külföldi erők elnyomják őket. „Bárki, aki ezzel próbálkozna, több mint 1,4 milliárd kínai alkotta acélos Nagy Falba ütközve vérezné be a fejét. Kína lemészárlásának és megfélemlítésének korszaka örökre elmúlt” – figyelmeztetett, amire hatalmas tapsvihar volt a válasz a hallgatóság körében.

Az 1921 júliusában Sanghajban alapított KKP jelenleg a világ legnagyobb taglétszámú (baloldali) politikai ereje. A központi ünnepséget hetek óta tartó, kötelességszerű megemlékező politikai és kulturális programsorozat vezette fel országszerte. A centenárium alkalmából a pekingi ceremóniával egy időben vidéken is rendezvényekkel tisztelegtek a hatalmi párt előtt.