2024. április 25., csütörtök

Folynak a felvételi vizsgák az Újvidéki Egyetemen

A Műszaki Tudományok Kara a legnépszerűbb – A magyar nyelvű színész szakra nyolcan jelentkeztek

Az Újvidéki Egyetem karain már javában folynak a felvételi vizsgák. A jövendőbeli hallgatók a legtöbb intézményben a múlt héten adhatták át a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat. A 2021/2022-es akadémiai évben összesen 9294 szabad férőhelyet hirdettek meg az Újvidéki Egyetem 14 karán meghirdetett az alap és az integrált képzéseken, és ezekre összesen 8816-an jelentkeztek. Ebben az évben összesen 5460 államilag támogatott és 3834 önköltséges férőhelyet irányoztak elő. A felvételizőknek e hét végéig, a jövő hét elejéig kell várniuk az előzetes rangsorok közzétételére. Ezt követően fog kiderülni, hogy sikerült -e bejutniuk az áhított képzésre. Tekintsük át, hogy milyen volt az érdeklődés az egyetemi karok és képzéseik iránt.

A Mezőgazdasági Kar 725 szabad férőhelyére 434-en adták át a jelentkezésüket. Az első évfolyamon 565 hallgató tanulhat majd az állami költségvetés terhén. A legtöbben a növényvédelem és az állatorvosi szakra adták át a szükséges dokumentumokat. A felvételi vizsga után az előzetes rangsort július 2-án, a véglegeset 6-án teszik közzé. Az iratkozásra július 7-e és 15-e között kerül sor. Ennek pontos menetéről a http://polj.uns.ac.rs/ honlapon olvashatnak bővebben.

A Bölcsészettudományi Karon az idén is túljelentkezés volt, hiszen a 977 férőhelyre 1018-an pályáztak. Ősztől 544-en tanulhatnak az állami költségvetés terhén. Ezúttal tízen döntöttek úgy, hogy a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken szeretnének továbbtanulni. Az angol nyelv és irodalom, a pszichológia, a pedagógia, a történelem, a szociális munkás, az újságírás, valamint a kommunikológia és a PR-szakember alapképzés volt a legközkedveltebb a jelentkezők körében. Az előzetes rangsorát legkésőbb július 5-én, a véglegeset pedig július 8-án teszik közzé. Az elsősök július 9-étől 20-áig iratkozhatnak be a kar alapképzéseire. Bővebb információ az iratkozás menetéről a www.ff.uns.ac.rs honlapon olvasható.

A Technológiai Kar 255 férőhelye iránt 166-an érdeklődtek. Az intézményben 225 tanulhatnak majd az állami költségvetés terhén. A legtöbb jelentkező a minőségellenőr, a gyógyszeripari-, a biokémiai mérnök, az élelmiszeripari biotechnológia volt. Az előzetes rangsort július 1-jén, a véglegeset 2-án tekinthetik meg az érdeklődők. A jövendőbeli elsősök július 6-a és 12-e között, mindegyik napon 8-tól 13 óráig iratkozhatnak be az intézménybe. Bővebb információ a www.tf.uns.ac.rs weboldalon olvasható.

A Jogtudományi Kar 660 meghirdetett férőhelyére 496-an adták át a szükséges dokumentumokat. Az intézményben 177-en tudják az állami költségvetés terhén folytatni a tanulmányaikat. Már véget ért a felvételi vizsga, és az eredményekre is fény derült. Az első évfolyamra július 1-jén, 2-án, valamint 5-én, mindhárom napon 8 és 14 óra között lehet beiratkozni. Bővebb információ a www.pf.uns.ac.rs honlapon olvasható.

Az Orvostudományi Karon is túljelentkezés volt, hiszen a 726 szabad férőhelyre 1364-en pályáztak. A hároméves felsőoktatási képzésekre 85, az alapképzésekre 262, az integrált tanulmányokra pedig 1017 jelentkező volt. Az intézményben ezeken összesen 445-en tanulhatnak tovább az állami költségvetés terhén. Az idén a radiológiai technikusi hároméves szakképzés, az orvosi a fogorvosi és a gyógyszerészet szakon kívül az egészségügyi rehabilitáció, valamint a speciális rehabilitáció és edukáció is népszerű volt a felvételizők körében. Az előzetes rangsort július 5-én, a véglegeset 8-án hirdetik ki. A leendő elsőévesek 9-én, valamint és 12-e és 14-e között iratkozhatnak be a kar képzéseire. Bővebb információ a www.mf.uns.ac.rs honlapon.

A Közgazdasági Kar 950 férőhelyére összesen 765-en jelentkeztek, és 489 elsőévesnek lesz lehetősége az állami költségvetés terhén tanulni. Ezek közül az ügyviteli informatika szakon túljelentkezés volt, ám másik két alapképzésre is sokan fognak felvételizni. Az előzetes rangsort július 1-jén, a véglegeset 6-án teszik közzé. Az iratkozás július 7-e és 9-e között lesz, mindhárom napon délelőtt 9-től 14 óráig. Bővebb információ a www.ef.uns.ac.rs honlapon.

A Műszaki Tudományok Karán előirányozott 2684 szabad férőhelyére összesen 2900-an jelentkeztek, és közülük 1483-an tanulhatnak az állami költségvetés terhén. Az idén a közlekedés és szállítás, számítás- és vezérléstechnika, a szoftvermérnök és információs technológiák, az energetika, elektrotechnika és távközlés, az építészet, a mérnöki menedzsment, valamint a grafikai mérnök és tervezés szakok, a mechatronika, az építőmérnök szak volt a legnépszerűbb a jelentkezők körében. Az előzetes rangsort július 1-jén, a véglegeset pedig 5-én teszik közzé. A beiratkozás július 6-ától 13-áig tart. Bővebb információ a www.ftn.uns.ac.rs honlapon.

A Természettudományi-Matematikai Kar 975 meghirdetett férőhelyét összesen 681-en szeretnék betölteni. A következő tanévtől összesen 713 elsőéves tanulhat az állami költségvetés terhén. A legtöbben a turisztika, az okleveles biológus, a biokémia és az információs technológiák szakokra adták át a jelentkezésüket. Az előzetes rangsort 2-án, a véglegeset pedig legkésőbb 6-én fogják megtudni a jelentkezők. Az elsősök július 7-e és 14-e között iratkozhatnak be. Július 7-én, 8-án és 9-én, 9 és 13 óra között csak azokat a hallgatókat várják, akik a rangsor alapján az állami költségvetés terhén fognak tanulni az intézményben. Bővebb információ a www.pmf.uns.ac.rs honlapon olvasható.

A Művészeti Akadémián is túljelentkezés volt, hiszen a meghirdetett 233 szabad férőhelyére 482-en pályáztak. Nagy volt az érdeklődés az előadóművészeti és a szerb nyelvű színészet szak, valamint a képzőművészet tanszék képzése iránt. A magyar nyelvű színész szakra 8-an jelentkeztek. A jövendőbeli hallgatók már túl vannak a felvételi vizsgákon. Az eredményeket és az előzetes rangsort július 3-án teszik közzé. A végleges rangsorra 7-én derül majd fény. A dráma tanszékre másnap, 8-án lehet majd beiratkozni. Bővebb információ a https://akademija.uns.ac.rs/ honlapon olvasható.

A Sport- és Testnevelési Kar 375 szabad férőhelyére 234-en jelentkeztek. Az elsőévesek közül 163-an tudnak az állami költségvetés terhén továbbtanulni. A legtöbben az okleveles sport- és testneveléstanár szakra fognak felvételizni. Az előzetes rangsort július 1-jén, a véglegeset 2-án teszik közzé. A felvételt nyert hallgatók 5-e és 9-e között iratkozhatnak be a kar képzéseire. Bővebb információ a www.fsfvns.rs honlapon.

A szabadkai Építőmérnöki Kar 134 férőhelyére 25-en szeretnének beiratkozni. Még holnap is lehet jelentkezni az intézménybe. Eddig az építőmérnöki szakra 17-en, a földmérésre pedig 8-an nyújtották be a szükséges dokumentumokat. A felvételi vizsgát július 2-án 11 órakor tartják. Az előzetes rangsort 5-én, a véglegeset 8-án lehet majd megtekinteni. A felvételt nyert hallgatók július 12-e és 14-e között, mindhárom napon 9-től 13 óráig iratkozhatnak be az intézménybe. Bővebb információ a www.gf.uns.ac.rs honlapon kapható.

A nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karán is tart még ma a jelentkezés. Eddig a 385 férőhelyre 150-en pályáztak. A felvételi vizsgát július 2-án tartják. Az előzetes rangsort 5-én, a véglegeset pedig 8-án teszik közzé. Az alapképzésekre 9-e és 14-e között iratkozhatnak be a felvételt nyert hallgatók. Bővebb információ a www.tfzr.uns.ac.rs honlapon olvasható.

A zombori Pedagógiai Kar 130 férőhelyére 43-an jelentkeztek, ebből a legtöbben az okleveles osztálytanító szakra. Az előzetes rangsort július 1-jén, a véglegeset pedig 5-én teszik közzé. A karra 6-a és 8-a között lehet beiratkozni. Bővebb információ a www.pef.uns.ac.rs honlapon.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar 85 férőhelyére 58-an jelentkeztek. Az okleveles tanító szakra 19, az okleveles óvópedagógus szakra 15, az okleveles komunikátor szakra 18, a kollégiumi nevelő szakra 6-an jelentkeztek. Az előzetes rangsort 2-án, a véglegeset 7-én teszik közzé. Az első évfolyamra 8-án és 9-én (9–12 óráig) lehet beiratkozni. Bővebb információ a http://magister.uns.ac.rs/ weboldalon olvasható.