2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Passzivitás helyett előrelátó cselekvést követelnek

Az idősotthonok lakóinak átoltottsági aránya több mint 90 százalékos

A szerbiai idősek otthonaiban tizenöt hónap után most először nem tartanak nyilván egyetlen fertőzöttet, sem a lakók, sem az alkalmazottak körében, erősítette meg a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter, aki szerint ez bizonyítja a leghitelesebben a védőoltások hatékonyságát. Éppen az idősek otthonainak lakói és alkalmazottai voltak azok, akik a legtömegesebben beoltatták magukat a koronavírus ellen, a lakók átoltottsági aránya több mint 90 százalékos, míg az alkalmazottaké 85 százalékos, mondta a tárcavezető, aki a járványhelyzetre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: természetes, hogy az emberek jelenleg szabadosabban viselkednek. „Bár sokak számára unalmas, nem lehet elégszer ismételni, hogy a vírus nem tűnt el és amennyiben nem oltatja be magát kellő számú polgár, bármikor rosszabbodhat a járványhelyzet" – tette hozzá. A legszomorúbb az, hogy a lakosság egy jelentős része nem élt a felkínált lehetőséggel és nem oltatta be magát a rendelkezésre álló vakcinák valamelyikével, jegyezte meg Kisić Tepavčević.
Ezzel egyidejűleg az Összefogással a Covid ellen orvosi egyesülés tegnap nyílt levélben szólította fel az egészségügyi ágazatért felelős személyeket, hogy hagyjanak fel a passzivitással és kezdjenek meg felkészülni az ősszel esedékes járványhullámra. Emellett azt követelik, hogy az illetékesek, más országokhoz hasonlóan, foglaljanak állást az oltás megismétlésével kapcsolatban. Az egyesülés közleménye szerint a tagság aggodalommal követi az aktuális járványügyi intézkedéseket.
– Hivatalosan egymillió polgárra számítva Szerbiában több mint ezer Covid-fertőzött hunyt el, noha a hazai és külföldi, hitelesnek minősülő források szerint az elhunytak száma feltehetőleg háromszorosa a hivatalosan közzétettnek. Ezzel Szerbia egyike a világ azon országainak, amelyekben a legmagasabb a halálozási arány. A nyári hónapokban feltehetőleg nem esedékes nagyobb járványhullám, ám valószínűleg többen betegszenek és halnak meg, mint kellene, főleg akkor, ha Szerbiában is megjelenik a koronavírus valamelyik fertőzőbb variánsa. Szégyen, hogy hat hónappal az immunizáció kezdete után a lakosságnak csak a 35 százaléka teljesen immunizált. Tiltakozunk az ellen, hogy Szerbiában vakcinagyár épüljön, amelyben a Sinopharm védőoltását gyártanák, hiszen mire az elkezdene működni, a világban megszűnik a vakcinahiány és az országok legtöbbje az említetthez képest hatékonyabb és olcsóbb védőoltásokat vásárol majd. Kérjük, hogy az állam foglaljon állást a Sinopharm védőoltásával beoltottak védettségének tekintetében. Habár a tudományos szakirodalomban továbbra sem találni releváns adatokat a Sinopharm védőoltásáról, a kutatások azt bizonyítják, hogy az ezzel az oltóanyaggal beoltott középkorúak 20-25 százalékánál nem alakulnak ki a „cirkuláló" ellenanyagok, míg az idősebb korosztálynál még ezt a hatékonysági szintet sem éri el a vakcina. Kérdéses, hogy lenne-e értelme ezzel a vakcinával harmadszor beoltani azokat, akiknél az első két oltást követően nem alakult ki immunválasz, míg a különböző védőoltásokkal való oltás előnyeit már bizonyították – olvasható egyebek mellett a közleményben. Mint hozzáteszik, a lakosság bizonyos kategóriái számára kötelezőnek kellene lennie a védőoltásnak.

73 új eset – 4 elhunyt
Ami az aktuális járványmutatókat illeti, a tegnapi jelentés szerint 8864 koronavírustesztet végeztek el, ebből 73 eredménye volt pozitív (0,8 százalék). Hivatalosan 4 Covid-fertőzött hunyt el, 7043 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,98 százalék. A kórházakban 301 Covid-pácienst kezelnek, 13-nak van szüksége mesterséges lélegeztetésre.
Vajdaságban előző nap 12 új fertőzést jegyeztek, a tartományi székvárosban egyet sem.