2024. április 27., szombat

Šekler: Az ősz folyamán mintegy négyezer újonnan fertőzöttre számítok

Milanko Šekler virológus kijelentette, hogy az immunizációról kezdetben elismerően beszéltünk, de most ez a lelkesedés alábbhagyott. Hozzátette, hogy mindez az újonnan fertőzöttek számának növekedését vonhatja maga után – írja a Szerbiai RTV.
Elmondása szerint a lakosság azon része, amely beoltatlan, vagyis a lakosság 52 százaléka, újabb harcot lesz kénytelen megvívni a koronavírussal.
Hajlamosak vagyunk arra, hogy mint a sportban, a kezdeti lelkesedés után kifújunk. Úgy vélem kezdetben elismerően beszélhettünk, de mostanra a lelkesedés alábbhagyott és megakadtunk a 48 százalékos oltottságnál – mondta a szakember.
Kihangsúlyozta, hogy az oltást még fel nem vett polgárokat motiválni kell.
Véleményem szerint a lakosság legkockázatosabb része felvette az oltást. A munkaképes lakosságnál álltunk meg, akikről azt mondtuk, hogy nem élveznek elsőbbséget, ami igaz is, hiszen nem lett volna okos döntés előbb a fiatalokat oltani az idősek helyett – mondta Šekler.
Várakozásai szerint ismét megugorhat az újonnan fertőzöttek száma, de most csak a beoltatlanok körében. Szavai szerint logikus lenne, hogy őszre mintegy négyezer újonnan fertőzött legyen, vagyis fele a nyolcezernek, amely korábban már volt.
Šekler elmondta, hogy Nagy-Britanniában, ahol mindkét dózissal a lakosság mintegy felét beoltották, az újonnan fertőzöttek mintegy 80 százaléka a lakosság azon része közül került ki, akik még nem oltakoztak.
Véleménye szerint a meleg időjárás végeztével, amikor beköszönt a hideg, a fertőzöttek száma ismét növekedni fog.
Figyelemmel követtem az időjárási körülményeket, amikor 200 és 300 között volt a fertőzöttek száma, csökkentek az arányok, de amikor beköszöntött a hideg idő, újra megugrott az esetszám és 200 felett állapodott meg – magyarázta Šekler.