2024. április 27., szombat
MOTOGP

Viñales fölszívta magát, de nem eléggé

Bár a sachsenringi hétvége után a mezőny azonnal Assenbe, a Holland TT helyszínére vette az irányt, ez alatt a néhány nap alatt is temérdek beszédtémát szolgáltatott a MotoGP. A legsűrűbben Maverick Viñales neve forgott közszájon: a Yamaha gyári versenyzője rapszodikus teljesítménye miatt egyre gyakrabban kap kritikákat, azt követően pedig, hogy a legutóbbi versenyen a legutolsó helyen futott be, nemes egyszerűséggel nem jelent meg csapata szokásos csütörtöki sajtóeseményén, döntését azzal indokolva, hogy nincs szüksége a média kérdezősködéseire és az ezzel járó mentális terhelésre… Nem tudni, hogy ennek volt-e a hatása, de a spanyol egészen megtáltosodott: bár a motorján semmilyen változtatás nem történt a múlt hétvégéhez képest, az edzéseken és az időmérőn sem talált legyőzőre. Eközben pedig egy váratlan hír is napvilágra került Viñales kapcsán, miszerint év végén szakítani készül a Yamahával, a sejtések szerint pedig már tárgyal az idénre nagy formajavulást elért Apriliával.

A spanyol tempója a versenyen is erős maradt, ám a szokásos gyenge rajtja megpecsételte a sorsát, ugyanis csapattársa, Fabio Quartararo tört az élre. Viñales a dobogós helyekért folyó csatában ragadt, ám mire lerázta magáról a hibázó Takaaki Nakagamit és a pályaelhagyások miatt hosszú körös büntetést kapó Francesco Bagnaiát, már túl nagy volt a lemaradása ahhoz, hogy befogja bajnoki éllovas márkatársát. A dobogó harmadik fokát a címvédő Joan Mir szerezte meg, míg a legutóbbi győztes Marc Márquez nem tudta átmenteni formáját, és csak hetedik lett.

A hangvillások másik csapatánál, a Petronas Yamahánál is bőven volt fennforgás a hétvégén. Kezdve azzal, hogy Franco Morbidelli egy otthoni edzés során szerzett térdsérülést, az első vizsgálatok szerint pedig műtét és két hónap kihagyás vár a tavalyi szezon második helyezettjére. Valentino Rossi vesszőfutása pedig folytatódott, hiszen idén még nem végzett a 10. helynél előrébb, most pedig bukott a versenyen. Ő maga sem tartja valószínűnek, hogy jövőre is a mezőnyben maradhat, biztossá vált viszont, hogy a kisebb kategóriákban már jelen lévő saját csapata, a VR46 jövőre beszáll a MotoGP-be a jelenlegi Avintia helyét átvéve, a Ducati partnereként. Bár a csapatot szponzoráló szaúdi Aramcónál szeretnék, ha Rossi vezetné az egyik motort, valószínűbb, hogy a legenda féltestvére, Luca Marini kapja majd az egyik ülést.

A Holland TT végeredménye: 1. Fabio Quartararo (Yamaha) 40:35,031, 2. Maverick Viñales (Yamaha) +2,7 másodperc hátrány, 3. Joan Mir (Suzuki) +5,7, 4. Johann Zarco (Pramac Ducati) +6,1, 5. Miguel Oliveira (KTM) +8,4 stb.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 156 pont, 2. Zarco 122, 3. Bagnaia 109, 4. Mir 101, 5. Miller 100 stb.

A Moto2 győztese: Raul Fernandez. A Moto3 győztese: Dennis Foggia.