2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Itt van, vagy mégsem?

A szakértők szerint nem indokolt a pánik a delta variáns miatt

Aleksandar Vučić államfő szerint a koronavírus indiai variánsa, azaz a delta variáns, biztosan „megérkezett” Szerbiába, „csak az a kérdés, milyen arányban van jelen”. Predrag Kon epidemiológus és a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja kitart amellett, hogy egyelőre nincs bizonyíték az említett variáns szerbiai jelenlétére, ám csak idő kérdése, mikor „érkezik” meg. A Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva kifejtette, ha egy vírusvariáns ennyire elterjed a világban, akkor természetes, hogy minden országban megjelenik. Mint hozzátette, nem mindegy, hogy az adott vírusvariánst nagyobb tömegek „importálják” az országba, vagy egy-egy személy.

A szerbiai átoltottsági arány meglehetősen elfogadható, ám Nagy-Britanniában és Izraelben is az, június közepe óta mégis tízszereződött az új fertőzések száma. Ez a delta variáns fertőző erejét bizonyítja. A vírus terjedése egyrészt attól függ, hány polgár nem szerzett még védettséget, másrészt viszont a hatályos óvintézkedések betartásától. Belgrádban az elmúlt négy-öt napban már nem csökken a napi esetszám, inkább stagnál, erre a jelenségre érdemes odafigyelni, de a különböző összejövetelekre is. Télen az emberek a hideg miatt tartózkodnak többet zárt helyiségben, nyáron pedig a forróság miatt. Ezt szintén fontos figyelembe venni – taglalta Kon.

Az epidemiológus azt is elmondta, hogy az eddigi kutatások szerint a delta variáns 40–60 százalékkal gyorsabban terjed a SARS-CoV-2 eredeti variánsánál. Egy, a delta variánssal fertőzött személy átlagban további öt személyt fertőz meg – tette hozzá, megállapítván: „Nagy-Britanniában kezdetben még minden arra utalt, hogy a delta variáns nem befolyásolja negatívan a halálozási arányt, ám az elmúlt öt napban ez kezd megváltozni. Egyes kutatók szerint ez a variáns, az eredetihez képest, az influenzavírusokhoz hasonló, azaz elsősorban influenzaszerű megbetegedést okoz, ám egyelőre óvatosnak kell lenni a becslésekkel, hiszen nem tényekről, hanem benyomásokról van szó.”

Predrag Kon megismételte, a kulcs a védőoltás felvétele, és arra kérte a fiatalokat, hogy oltassák be magukat. Aki nem vette fel a védőoltást, az ne vegyen részt tömegrendezvényen! – nyomatékosította.

Milanko Šekler virológus szerint egyelőre nem kellene pánikolni, hiszen eddig annyi biztos, hogy a delta variáns gyorsabban terjed. Arra kellene összpontosítani, hogy az oltóanyagok védelmeznek, nem beszélve a maszkviselésről és az egyének közötti, előírt távolság betartásáról – emelte ki a Prva tv-nek nyilatkozva. Mint hozzátette, ha esetleg meg is jelenik Szerbiában a delta vírusvariáns, az még nem jelenti azt, hogy drámaian rosszabbodik a járványhelyzet. Nagy-Britanniában 30, védőoltással immunizált személy közül átlagban 1 fertőződik meg a delta vírusvariánssal – emelte ki, rámutatván, hogy a fertőzöttek java részénél enyhe tünetek alakulnak ki. Šekler megismételte, hogy a szerbiai átoltottsági arány közel sem megfelelő.

Változatlan tendenciák

A vasárnap és a hétfő között eltelt 24 órában 7530 koronavírustesztet végeztek el, ebből 84 volt pozitív, vagyis a pozitivitás aránya 1,1 százalék. A vizsgált egy napban hivatalosan 8 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta összesen 7039, a halálozási arány 0,98 százalék. Kórházi kezelésre 309 Covid-páciensnek van szüksége, közülük 13-nak mesterséges lélegeztetésre.

Vajdaságban előző nap 2 volt a napi esetszám, ebből 1-et Újvidéken jegyeztek. A tartományban jelenleg 190 aktív fertőzést tartanak nyilván.