2024. április 27., szombat

Vučić: Büszke lehet Szerbia

Koszorút helyezett el a koszovói hősök emlékművénél Aleksandar Vučić köztársasági elnök Kruševacon, emellett tisztelettel adózott a felszabadító háborúban elesett szerb harcosoknak.

Vučić az ünnepségen azt mondta, hogy Szerbia felemelkedett a vereségből, és, hogy ma szabad és szabadelvű ország.

– Vid napja van, és azt mondják, hogy ez az a nap, amikor minden látható. A nap, amikor felismerik, hogy ki a hívő, és ki nem, a nap, amelyik szimbolizálja nemzetünk nagyságát, a nap, amikor a vereségeinkben megmutatkozik a nagyságunk, még ha számbelileg kicsik is vagyunk. Boldog vagyok, hogy ma, 650 évvel Kruševac megalapítása után itt lehet, és elmondhatom, hogy akkor, amikor azt gondolták, hogy meghódították Szerbiát, tévedtek, hiszen a szerb szellem rendületlen, engedetlen és soha nem hátrált meg – emelte ki az elnök.

Azt tanácsolta, hogy ezt a napot győztesként ünnepeljék meg, mint vereségből feltámadt ország nemzete, mindig és mindenekelőtt szabad és büszke emberként.

Vučić elmondta, hogy ma nem, hogy vesztesek nem vagyunk, de megmutattuk, hogy a veszteség és a feladás nem lehetőség számunkra.

– Szerbia büszke lehet, és örülhet az életnek – mondta az államfő.

Hozzátette, hogy koszovói hősök hősiességre tanítottak bennünket, és megfogadtatják velünk, hogy semmiféle akadály elől nem menekülünk el.

A Vid-napi ünnepség Kruševacon a Kormány rendkívüli ülésével folyatódik, ezt követően pedig az államfő meglátogatja a Diagnosztikai Központ felújítási munkálatait a kruševaci Kórházban.