2024. április 26., péntek

Fényvédő és víz nélkül ne induljunk sehova

A szabadkai Közegészségügyi Intézet prevenciós központjának tanácsai a kánikulában

Az idei nyár első hőhulláma már egy ideje érezteti magát térségünkben. Ilyenkor mindenki menekülést keres a forróság elől, egyesek a klímaberendezésüket járatják, mások az uszodákban keresnek hűsölést és zömével akadnak olyanok is, akik a kerti zuhanyozással próbálják lehűteni magukat. Azzal kapcsolatban, hogyan tudjuk megőrizni egészségünket a kánikulában, dr. Mirjana Dukić, a szabadkai Közegészségügyi Intézet prevenciós központjának illetékese adott választ.

Ilyen meleg időben mindenkinek igyekeznie kellene elkerülni a szabad ég alatt történő tartózkodást, pontosabban a nappal való hosszabb érintkezést. A legjobb, ha 18-19 óráig nem tartózkodunk kint az utcán. A sportolást is a hűvösebb napszakokra kell ütemezni. Ha kötelezettségeink miatt mégis ki kell mennünk az utcára, feltétlenül használjunk napozókrémet, olyat, amely védelmet biztosít a tűző nap sugaraitól. A legjobb, ha legalább 30 faktorosat használunk, de az 50 faktoros is javallott a kánikulában. A nap sugarai a fák árnyékában is elérhetnek bennünket, ezért ott is figyeljünk oda a bőrünk egészségére – mondta a szakember.

Dr. Mirjana Dukić hozzátette, hogy az öltözetünkkel is könnyíthetünk magunkon a hőségben.

Leginkább olyan ruhaneműt válasszunk, amely természetes anyagból készült és lenge, huzatos. Ilyen például a lenanyag, amelynek viselete nagyon kényelmes és nagy mozgásteret biztosít a testünknek, ha a bővebb fazonúak közül választunk a számunkra megfelelő kínálatból. Ahhoz, hogy minél több bőrfelületet tartsunk védelem alatt, elengedhetetlen, hogy testünk minél nagyobb részét fedje a ruha. Használjunk szélesebb karimájú kalapot és napszemüveget – javasolja az orvos.

A megfelelő táplálkozással is sokkal könnyebb elviselni a kánikulát.

Legyen szó a nap bármelyik étkezéséről, az ételnek könnyen emészthetőnek kell lennie. Igyekezzünk minél több zöldséget és lédús gyümölcsöt fogyasztani. Sehova se induljunk el víz nélkül, hisz a folyadék fogyasztása elengedhetetlen a felfrissüléshez. Amennyiben unjuk a vizet, akkor igyunk facsart gyümölcslevet vagy édesítetlen hideg teát. El kell kerülni a szénsavas és az alkoholtartalmú italok fogyasztását – részletezte a szakember.

Az orvos elmondta, hogy a klímaberendezéseket is észszerűen kell használni. A kinti és a hűtőberendezéssel felszerelt szoba közti hőmérséklet különbsége ne legyen nagyon eltérő. Csupán pár Celsius-fokkal legyen a szobában hűvösebb, mint a szabad ég alatt.

A krónikus betegségben szenvedőkre is más szabályok vonatkoznak a nagy melegben.

A páciensnek minden esetben követnie kell az orvosok által javasolt terápiát. Fontos, hogy folyamatosan kapcsolatban legyenek a háziorvosukkal a nyári napokra vonatkozó terápiájukkal kapcsolatban, és ne módosítsanak azon önállóan – mondta dr. Mirjana Dukić.

A strandolás és fürdőzés kitűnő megoldást jelenthet a felfrissülésre, a szakember véleménye szerint azonban nem szabad hirtelen a hideg vízbe ugrani, hanem a sokkhatás elkerülése érdekében szervezetünknek folyamatosan kell megszoknia a hőmérséklet-változást.