2024. április 27., szombat

A bűzölgő sertésfarm miatt Temerinbe látogatott az osztrák nagykövetség attaséja

Christian Brawenz, az Osztrák Nagykövetség attaséja Temerinbe látogatott, ahol azokkal az aktivistákkal találkozott, akik egy illegálisan dolgozó sertésfarm ellen tiltakoznak, hosszú ideje. A farmon 36.000 disznót tartanak, és az onnan áradó bűz elviselhetetlen – írja a 021.rs hírportál az N1 tudósítása alapján.

A farmot jelenleg a Temerin Agrar bérli, ami a Mitros Fleischwaren vállalat leányvállalata.

Brawenz megígérte a helyieknek, hogy értesíti az osztrák cég képviselőit a látottakról, és sürgeti a megoldást a környezetszennyezés problémájára, az ammónia párolgásának megszüntetésére.

A helyiek korábban aláírást gyűjtöttek, beperelték a Temerin Agrar vállalatot. Követelték, hogy a farm költözzön ki a településről, emellett egy tüntetést is terveztek az osztrák nagykövetség elé.

A farm a lakott területek közelében található, emellett nem rendelkezik integrált munkavállalói engedéllyel, amelyre minden olyan üzemnek szüksége van, amely negatívan befolyásolhatja az emberi egészséget és a környezetet.

A farm többségi tulajdonosa Ljubinko Gobeljić, aki, a CINS írása szerint, Aleksandar Vučićhoz közeli üzletember.

A 021.rs hírportál korábban már foglalkozott a farm problémájával. Akkor arról írtak, hogy a helyiek megnyerték az elsőfokú pert, a döntés értelmében az üzemnek el kellett volna költöznie a településről, azonban, ahogyan olvashattuk, ez a mai napig nem történt meg.