2024. április 26., péntek

Jól termett az árpa

A kukoricatermesztők továbbra is várnak a csapadékra

A kánikulával együtt eljött az aratás ideje is. A zavartalan betakarításhoz azonban száraz, meleg időjárásra van szükség, ezzel szemben a kukorica a növekedéséhez nagyobb mennyiségű csapadékot igényelne. A szántóföldi növénytermesztés aktuális kérdéseiről Kiss Árpáddal, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnökével beszélgettünk.
– Folyik az árpa aratása, és a talaj milyenségétől függ, hogy éppen melyik szakaszban jár az érés. Vannak, akik szinte már befejezték az aratást, de van, aki még csak a napokban kezdte el. Emellett a felvásárlás is folyamatban van. Az árak emelkednek, és ez nem megszokott jelenség. Ahogy a kukorica ára felment, úgy az árpáé is. Aratás előtt még úgy tűnt, 19 dinárt kapnak a gazdák az árpa kilójáért, de gyorsan felment húszra az ára, sőt némely felvásárló 21 dinárt is ad érte. Az ár várhatóan tovább emelkedik. A felvásárolt árpa nagy részét exportálják, pár nap múlva nyoma sem marad az országban. Az árpára nagy a kereslet, ugyanis az utóbbi években jobban kifizetődött termeszteni, mint búzát, ugyanis az előbbivel mi látjuk el az európai piac egy részét, a sörgyártásban hasznosítják. Ez jelentősen kihat a termőterületének növekedésére is, a búza kárára. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lenne elegendő kenyérgabonánk, a hazai szükségleteket így is kielégíti, sőt exportra is fog jutni. Az árpa terméseredményeiről elmondhatjuk, hogy egyes tájakon rekordtermésről számoltak be, a négy tonnát is eléri holdanként. Ez a jó terméseredmény egyrészt a jó vetőmagoknak köszönhető, de az időjárásnak is nagy szerepe van benne. A tavaszi időjárás viszonylag jó volt, különösen az árpának kedvezett, hisz amikor a magokat növesztette, még volt nedvesség a talajban. Ez a búza esetében nem mondható el, mert mire az került abba a fenofázisba, addigra szárazság volt – nyilatkozta beszélgetőpartnerünk.
Kiss Árpád szavai szerint az utóbbi években gazdaságilag azok jártak jól, akik olajrepcét is termesztettek.
– Az olajrepce betakarítása rögtön az árpa után következik. A repce aratásával meg kell várni, hogy a magok nedvességtartalma kilenc százalékra csökkenjen, viszont oda kell figyelni, hogy a becők ne legyenek teljes érési fázisban, mert akkor kiszóródnak a magok. Viszonylag jónak ígérkezik a termés. A napokban tapasztalható kánikula feltételezhetően felgyorsítja az érést, és talán június végére be is fejeződik betakarítása, és akkor megkezdődhet a búza aratása. Kijelenthetjük, hogy az utóbbi időben gazdaságilag az olajrepcét érdemes a leginkább termeszteni – mondta az egyesület vezetője.
Az említett három növényi kultúra betakarítása szorosan követi egymást, szinte egybecsúszik, ezért a gazdáknak nincs idejük komolyabb szerelési munkákra, általában csak egy gyors vágóasztal-cserére van idő. A betakarításban nem szoktak fennakadások lenni, mivel egész Szerbiában nagyok a gépkapacitások.
Beszélgetőpartnerünk szavai szerint egy enyhe esőzésre szükség lenne.
– Egy szép áztató esőre nagy szükség van, de a tapasztalatok szerint ilyen kánikula után főleg nagyobb vihar szokott következni, ami kárt okozhat a gabonában. Másrészt a kukoricának nagy szüksége van csapadékra, hisz a levelei már elkezdtek csavarodni. A régiónkat az elmúlt időszakban elkerülték az esőfelhők. A május viszonylag esős volt, de azóta szinte semennyi csapadékot nem kaptunk, ami kihat a terméseredményekre. Az elmúlt két év nagyon száraz volt, s ennek következtében nagyon lecsökkent a talajvíz szintje, így a májusi eső ugyan jót tett a csírázásnak, a kelésnek, de a tartalékokat nem tudta feltölteni – mondta Kiss Árpád.