2024. április 27., szombat

Ösztöndíj a legjobb egyetemistáknak

Az idén Újvidéken 469 egyetemista érdemelte ki a Dositej-ösztöndíjat, amit a legjobb tanulóknak ítél oda minden évben az Ifjúsági és Sport Minisztérium Ifjú Tehetségek Alapja.

A Péterváradi várban megszervezett ünnepélyes ösztöndíjátadón tegnap többek között jelen volt Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Vanja Udovičić ifjúsági- és sportminiszter is.

iloš Vučević polgármester gratulált a hallgatóknak

iloš Vučević polgármester gratulált a hallgatóknak

– Gratulálok a kiváló egyetemistáknak, szüleiknek és tanáraiknak. Arra szeretném megkérni őket, hogy maradjanak az országban, városaikban. Szükségünk van tudásukra, hogy Szerbia jobbá váljon. Ha úgy döntenek, hogy külföldön képezik magukat tovább, a tanulmányaik befejeztével térjenek haza, mert nem csak magukért felelősek, hanem a népükért is. Manapság a világ egocentrikus, de én hiszek abban, hogy felelősek vagyunk közösségeinkért, és úgy kell működnünk, mint egy nagy család. Remélem, hogy a fiatalok közül is sokan így gondolkodnak. Ahogyan nagy Dositej mondta egykoron: „Könyvek testvéreim, könyvek, és nem harangok meg madárkák” – nyilatkozta Újvidék polgármestere.

Udovičić hangsúlyozta, az ösztöndíjra jogosult egyetemisták száma ezentúl évente 50-nel nő. A miniszter kifejtette, az önkormányzatok és a köztársasági kormány közös célja, hogy egyre több jól tanuló egyetemista kapjon ösztöndíjat.

Az Újvidéki Egyetem 469 egyetemistája kapott Dositej-ösztöndíjat a kiemelkedő teljesítményüknek köszönhetően

Az Újvidéki Egyetem 469 egyetemistája kapott Dositej-ösztöndíjat a kiemelkedő teljesítményüknek köszönhetően

–Ezzel a manifesztációval azt szeretnénk üzenni, hogy a tanulás és a kitartó munka mindig kifizetődik. Ha hisztek az álmaitokban és az eszményképeitekben, akkor sikerülhet a legjobbnak lenni – mondta a miniszter. Hozzátette: Jövőre az ösztöndíj összegét 33.000 dinárra növelik, az eddigi 30.000 helyett.

Udovičić köszönetet mondott a legjobb egyetemistáknak és tanáraiknak, és azt üzente, nagyon fontos, hogy a legjobbak Szerbiában maradjanak, és a jövőjüket itt alakítsák ki.