2024. április 26., péntek

Elkezdődött a készülődés

A régi formájában tartják meg szeptemberben az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt – Díjátadást tartottak a vásáron

Elkezdődött a készülődés az egyik legrangosabb tartományi eseményre. Az idei újvidéki mezőgazdasági vásár megrendezésének aktualitása kapcsán kedden délután a vásár szervezői átadták a díjakat és elismeréseket azoknak a szerbiai cégeknek, amelyek a legszínvonalasabb szolgáltatásokat nyújtották, illetve termékeket készítették az elmúlt egy év során. Az értékelés májusban kezdődött és az idén immár 88. alkalommal megrendezésre kerülő újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár alkalmával ér véget. Az újvidéki vásár csarnokában a méhészeti ágazat, valamint a gyümölcs- és zöldségtermelők, az élelmiszer-adalékanyagok készítői, valamint az ásványvíz-, üdítő- és kávékészítők vehettek át díjakat.

Gordana Knježević, az Újvidéki Vásár médiafelelőse elmondta, hogy az idei vásár minden tekintetben az eddigi hagyományokat követi, így a díjátadás is egy régi tradíciót hivatott folytatni.

Kényszermegoldásként létrehoztunk tavaly egy internetes felületet a kiállítók számára, hogy valamilyen mértékben megpróbáljuk kárpótolni a veszteségüket, majd az idén először online eseményt is szerveztünk Mezőgazdasági napok elnevezéssel. Ezek azonban nehezen kárpótolják azt az élményt, amit egy kiállítás nyújthat. Az idén ismét a régi fényében tündököl a vásár, minden eddigi programot – szaktanácskozásokat, mezgazdasági bemutatókat, jószágkiállítást – megtartunk. Egyelőre a külföldi partnerek részvételi szándéka, illetve inkább részvételi lehetőségei felől érdeklődünk. Mindenhonnan érkeznének kiállítók, Fehéroroszországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Olaszországból, valamint az egykori jugoszláv tagköztársaságokból, de biztosat még senki sem tud mondani –közölte Knježevic.

Domorad József, a Tisamed részlegének mézfelvásárlási vezetője átveszi a díjat

Domorad József, a Tisamed részlegének mézfelvásárlási vezetője átveszi a díjat

Kedden délelőtt összesen 59 arany medált osztott ki az Újvidéki Vásár értékelőbizottsága. Ezek közül többet vajdasági, nagykikindai, óbecsei és zentai községből való termelő vett át. Domorad József, a magyarkanizsai Tisacoop vállalat Tisamed részlegének mézfelvásárlási vezetője három érmet is hazavihetett, akácméz termelésében pedig csoportelső lett a cég.

Azt hiszem, az alatt a rövid idő alatt, amióta létezünk, ez igen szép eredmény, és azt bizonyítja, hogy jó irányba haladunk, és folytatnunk kell. Ez az első olyan elismerésünk, amelyet nemzetközi vásár megmérettetésén kaptunk – közölte Domorad József