2024. április 24., szerda
FORMULA–1

Visszanyalt a fagyi

A Francia Nagydíj hétvégéje során végig ide-oda pattogott a labda Max Verstappen és Lewis Hamilton csatájában, végül a Red Bull azzal a fegyverrel győzte le a Mercedest, amelynek a múlt hónapban még ők maguk estek áldozatául.

Nagy kérdés volt, hogy két utcai pálya után a naptárba való visszatérése óta egyértelmű Hamilton-felségterületnek számító Paul Ricardra érkezve visszaáll-e a mezőny élére a Mercedes, a Red Bull azonban gyorsan kinyilvánította, hogy immár mindenhol legalább egyenrangú ellenfele a címvédőnek.

Az időmérőt Verstappen nyerte Hamilton, Valtteri Bottas és Sergio Pérez előtt, a két élcsapat versenyzői pedig a futam során is végig egymásba fonódva küzdöttek. A startnál a holland szokatlan hibát vétett, lesodródott az 1-es kanyarban, így a brit elsuhant mellette, és átvette a vezetést. Verstappen azonban nem tágított riválisa mögül, egy körrel korábban állt ki kerékcserére, így amikor Hamilton is végzett a sajátjával, a bokszból kiérkezve a két autó egymás mellett érkezett az első kanyarba – a Red Bullé volt viszont a belső ív, így ő tudott elfordulni az élen. A taktikai csata viszont tovább folytatódott a két nagyon hasonló tempóval rendelkező csapat között.

Verstappen kiállt egy második kerékcserére is, a Mercedesnek pedig innentől az jelentette a legjobb győzelmi esélyt, ha a pályán marad Hamiltonnal, remélve, hogy a nagy felzárkózásba kezdő holland nem éri utol a britet a leintésig. Nem jött be a számítás, és a Red Bull most ugyanazzal a húzással győzte le a Mercedest, amit a német csapat ellenük mutatott be az idei Spanyol Nagydíjon: Verstappen két kerékcserével is legyőzte a csak egyet cserélő Hamiltont, az utolsó előtti körben végrehajtva a döntő előzést – a 2014 óta tartó hibridérában először történt meg, hogy a Red Bull zsinórban három futamot nyert. A második vonalban is ők voltak a jobbak, hiszen Pérez megelőzte Bottast a dobogó harmadik fokáért a hajrában.

Az üldözők között a McLaren kaszálta a legtöbbet az 5–6. hellyel, míg a Ferrari versenyzői hátrafelé lépdeltek, és végül a pontszerzők közül is kiestek. Pierre Gasly, Fernando Alonso és a két Aston Martin szerzett még pontot. Ritkaság, hogy egyetlen kiesője sem volt a futamnak, de a 12. hellyel így is szezonbeli legjobbját jegyezte a Williamsben George Russell, aki kapcsán egyre sűrűbben merül fel, hogy jövőre Bottast válthatja a Mercedesnél. A színfalak mögött már beindult a pszichikai hadviselés, a finnek hétről hétre válaszolgatnia kell a csapattal való jövőjét firtató kérdésekre.

A Francia Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:27:25,770, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +2,9 másodperc hátrány, 3. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) +8,8, 4. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +14,6, 5. Lando Norris (brit, McLaren) 1:04,0 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 131 pont, 2. Hamilton 119, 3. Pérez 84, 4. Norris 76, 5. Bottas 59 stb. Csapatok: 1. Red Bull 215 pont, 2. Mercedes 178, 3. McLaren 110, 4. Ferrari 94, 5. AlphaTauri 45 stb.

A Formula–3 hétvégi győztesei: Alexander Szmoljar, Arthur Leclerc, Jack Doohan.

Borković első dobogója

A hollandiai Zandvoortban idei harmadik versenyhétvégéjét futotta a TCR Európa-kupa, Dušan Borković pedig a szezon során először állhatott fel a pódiumra. A korábban a Slovakia Ringen és a Paul Ricardon jobbára szenvedő Audik tempója most a legjobbak között volt, az első futamon Tom Coronel révén nyertek is, Borković pedig egy 3. és egy 4. helyet gyűjtött, ezzel a tabella hetedik pozíciójába lépett előre. A bajnokságot Franco Girolami, a WTCR-ben szereplő Nestor öccse vezeti.

Megújult a DTM

Átalakulva tért vissza 2021-ben a német túraautó-bajnokság, amelynek sorsa tavaly bizonytalanná vált, hiszen a Mercedes korábbi távozása után az Audi is bejelentette kiszállását, így a BMW maradt volna az egyedüli gyártó. A világ legpatinásabb túraautós szériájának tartott DTM így koncepcióváltásra kényszerült, egyedi modelljei helyett idén már szélesebb körben elterjedt GT3-as sportautókkal lehet nevezni, így privát Mercedesekkel, Audikkal, Ferrarikkal és Lamborghinikkel töltődött fel a mezőny. Az első futamot egy Red Bull-festésű Ferrarival Liam Lawson, a másodikat az audis Kelvin van der Linde nyerte, noha a hétvége előtt a favorit – itt is – a Mercedes volt. Kiemelt figyelem szegeződik Alexander Albonra, akit az F1 után itt helyezett el a Red Bull, s egy 4. és egy 7. hellyel kezdett.