2024. április 26., péntek

Kiderült, miért nem találták meg soha az újságíró holttestét

A washingtoni fesztiválon bemutatták Dzsamal Hasogdzsi, a Washington Post újságírójának borzalmas kínzásáról és meggyilkolásáról szóló dokumentumfilmet.

Dzsamal Hasogdzsi kormánykritikus szaúd-arábiai újságíró több alkalommal nem rejtette véka alá véleményét, amikor országa kormányának tevékenységéről tudósított. Szaúd-Arábiában azonban nem nézték jó szemmel az országgal szemben megfogalmazott bírálatokat. A szaúdi királyi családnak különösen fájó pont volt, hogy az újságíró az ország de facto vezetőjét, Mohamed bin Salman koronaherceget bírálta, aki emiatt jelentősen neheztelt rá. Több alkalommal kijelentette, hogy szívesen látná holtan Hasogdzsit.

2018. október 2-án Dzsamal Hasogdzsi besétált állama isztambuli konzulátusára, de élve már nem jött ki. A filmből kiderül, hogy a szaúdi konzul és a további 15 ügynök két magánrepülővel érkezett Isztambulba, ám nem tudták, hogy a török hírszerzők lehallgatják a konzulátust. Mindent felvettek, ami Hasogdzsival történt. A felvételekből kiderült, hogy az ügynökök betörtek az irodába, ahol Hasogdzsi a konzullal beszélgetett. Ezt követően a fejére tekert műanyag zacskóval megfojtották. A film szerint hét és fél percig fulladt, aztán egy motorfűrésszel feldarabolták, majd a konzul házához szállították és elhamvasztották.

A kivégzést Salah Mohamed Tubaigi ezredes parancsára történt, aki a videó alatt jókat nevetett, és még azt is kijelentette, hogy milyen jó lenne henteshorogra akasztani a testet, a könnyebb feldarabolás érdekében.

A film rendezője, Brian Fogel megkapta a felvételeket a török hatóságoktól, illetve a nyomozókkal is egyeztetett a film hitelességének érdekében.