2024. április 27., szombat

Ne keverjük a sportot a politikával!

Szijjártó Péter Luxemburgban: Politikai zsaroló eszközt jelent a 7-es cikk szerinti eljárás

Rendkívül káros és veszélyes, amikor összekeverik a sportot a politikával – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxemburgban, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos találkozóján.
Szijjártó Péter magyar újságíróknak az ülés szünetében nyilatkozva arra reagált, hogy München polgármestere szivárványszínű kivilágítást javasolt a Németország–Magyarország június 23-i Európa-bajnoki mérkőzésnek otthont adó stadionban. A kezdeményezés – és a müncheni városi tanács az azzal egyetértő, mind a hat frakciója – a tolerancia és az egyenlőség melletti kiállásnak adna hangot.
A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a kivilágítás követelésében egyértelműen az a szándék mutatkozik meg, hogy a politikát belekeverjék a sport világába, „hiszen mindenki tudja, miről van szó".
„Mi Magyarországon a magyar gyerekek védelme érdekében elfogadtunk egy törvényt, és ez ellen Nyugat-Európában most ágálnak" – fogalmazott.
Törekvésüknek olyan formában is hangot akarnak adni, hogy egy sporteseménybe, melynek semmi köze a nemzeti törvényhozáshoz, bele akarják vinni a politikát – mondta. A sportnak és a politikának az összekeverése rendkívül káros, történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez rossz. Ha valakik, akkor a németek ezt egészen biztosan jól tudják – tette hozzá Szijjártó Péter.
A magyar külügyminiszter arra is reagált sajtónyilatkozatában, hogy az általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek keddi luxemburgi ülésén meghallgatásokat fog tartani az uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárásokkal kapcsolatban a jogállamiság lengyelországi helyzetéről és az Unió értékeinek magyarországi érvényesüléséről.
– Az uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárás nem a tényekről szól, hanem politikai, zsarolási eszközt jelent Magyarországgal szemben – jelentette ki Szijjártó magyar újságíróknak az ülés szünetében: az eljárás, ahogyan és amilyen hosszan zajlik, lebuktatja azokat, akik az eljárást folytatják. Az eljárás politikai zsarolási eszköz, ha ugyanis bárki a tényekről akart volna vitatkozni, már rég vége lenne – hangsúlyozta.
Kiemelte: ismert Magyarország álláspontja, ugyanis minden feltehető kérdést megválaszolt, az eljárás lezárható. Erről szavazni kell, és a szavazás eredménye alapján lehet továbbmenni – közölte.
„Nyilvánvaló számukra, hogy nem tudják megnyerni a szavazást, mert egyhangúság kell hozzá, és az Európai Unió mind a 27 tagállama nem fogja elítélni Magyarországot" – fogalmazott.
Kijelentette azt is, nyilvánvaló az összefüggés a politikai zsarolási eszközt jelentő eljárás és a jövő évi magyarországi választások között. Az eljárás egy újabb eszköz a liberális fősodor számára ahhoz, hogy megpróbálja befolyásolni a magyar parlamenti választásokat – mondta. Nem ez az egyetlen, nem ez az első kísérlet a jövő évi választások befolyásolására, nyilván lesz még más is – tette hozzá.