2024. április 27., szombat

Gyorsabb gépek, gyorsabb tanulás

Megújult az informatikaterem Pacséron

A pacséri Moša Pijade Általános Iskolában a járvány idején főleg a kisebb költségvetésű fejlesztések valósultak meg, mint például a fényképezőgép-vásárlás, játszótérbővítés vagy az informatikaterem felújítása. Ez utóbbira már nagy szükség volt annak érdekében, hogy az iskolába járó diákok megfelelő módon tudják elsajátítani a számítógépes kompetenciákat – mondja Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő.

– Az informatikateremben volt tíz gép, viszont ezek már nagyon lassúak voltak, nem lehetett az órát kellő módon megvalósítani, bizonyos programok már nem is futottak rajtuk. A felújításra még decemberben kaptunk pénzt a tartományi titkárságtól, amiből hat új számítógépet, valamint a helyi közösség és az iskola pénzéből még négy gépet vásároltunk hangszórókkal, fülhallgatókkal ellátva. Szükség volt továbbá egy komolyabb gépre, ahol filmet is tudunk vágni. A tíz régebbi számítógépet a tantermekbe osztottuk szét, annak érdekében, hogy a tanárok vezetni tudják az elektronikus naplót, és a prezentációkat is be tudják mutatni rajtuk.

Az előző gépekkel már több probléma is volt, voltak olyan gépek, amelyek például 20 éve kerültek az iskolába, és bár alaptevékenységekhez még mindig használhatók, de nem futottak rajtuk a megfelelő programok – mesélte Virág Zsolt, az iskola informatikatanára.
– A gyerekek nagyon örültek neki, amikor megkaptuk az új gépeket, üdítő volt számukra, amikor odaültek, és a gépek egyből bekapcsoltak. A digitális kompetencia a mai korban elengedhetetlen, mégsem kezeljük kellőképpen, erre a távoktatás nagyon szépen rá is mutatott. Sokan nem tudtak egy alapvető platformra regisztrálni, és erre a legtöbb esetben az informatikatanároknak kellett megoldást találniuk, hiszen több tanárnak is kellett egy kis felzárkóztatás. A tanulóknál is akadtak problémák, hiszen ők már az alfa generációhoz tartoznak, akik elsősorban az androidos telefonnal foglalkoznak, és a számítógép ennek következtében sokszor új eszközt jelent, de szerencsére sikerül elsajátítani a legtöbbjüknek.

Virág Zsolt elmondta továbbá, hogy az alapprogramok, a Word, az Excel és a PowerPoint használatát mindenkinek el kell sajátítania. A programozás már egy másik szint, hiszen algoritmusokon alapszik, ami egy kicsit nagy falat tud lenni a gyerekeknek, de minderre a heti egy óra kevés.