2024. április 27., szombat
E CSOPORT

A 10-es tizenegyese

A svédek és a szlovákok derbijének első félidejére azon túl nem is érdemes sok szót pazarolni, hogy a 45 perc mindössze egyetlen a kaput eltaláló lövést hozott – úgy tűnt, mindkét csapat elégedett lenne az itt szerzett egy ponttal az utolsó forduló előtt. A második játékrészre azért kissé fölpörögtek az események, még ha akciógól ekkor sem született. Különösen a svédeknek akadtak ígéretes lehetőségeik, Alexander Isak egy a fölsőlécet csak centikkel elkerülő fejessel, majd egy remek szólót követő lövéssel is veszélyeztetett. Végül a meccs kulcspillanata is az ő indításával alakult ki: az eritreai felmenőkkel rendelkező csatár Robin Quaisont ugratta a tizenhatos közepén, a hirtelen ziccerhelyzetbe kerülő svéd elé azonban Martin Dúbravka úgy vetődött ki, hogy azzal buktatta is a támadót. A kapusnak sárga lap, a svédeknek tizenegyes lett a jussa, amit Emil Forsberg a jobb alsó sarokba lőve értékesített is, hiába érezte az irányt Dúbravka. Ez maradt a meccs legfontosabb pillanata, a szlovákok már hibája próbálták növelni a nyomást a mérkőzés utolsó perceiben. Bár két meccs alatt csupán egyetlen gólt szereztek, azt is büntetőből, a svédeknek a négy pont már szinte biztosan továbbjutást jelent.

Szentpétervár: Svédország–Szlovákia 1:0 (0:0)

Gazprom Arena, 11525 néző, vezette: Daniel Siebert (német). Gólszerző: Forsberg (tizenegyesből) a 77. percben.

Svédország: Olsen – Augustinsson (Bengtsson, 88.), Danielson, Lindelof, Lustig – Forsberg (Krafth, 90+3.), Ekdal (Svensson, 88.), Olsson (Claesson, 64.), Larsson – Isak, Berg (Quaison, 64.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson.

Szlovákia: Dúbravka – Hubočan (Hancko, 84.), Škriniar, Satka, Pekarík (Haraslín, 65.) – Mak (Weiss, 77.), Hrošovský (Ďuriš, 84.), Hamšík (Bénes, 77.), Kucka, Koscelník – Duda. Szövetségi kapitány: Stefan Tarković.