2024. április 26., péntek

Több témakörben egyeztettek

Zentán járt a tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár és helyettese

Kedden délelőtt Zentára látogatott Aleksandar Sofić, a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság titkára, valamint Egeresi Sándor titkárhelyettes. A vendégek először voltak ebben a funkcióban a Tisza-parti városban.
Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a tartományi titkárral és a titkárhelyettessel egyebek mellett arról is tárgyaltak, hogy mely területeken tudnak együttműködni.

Elmagyarázta, hogy három témában egyeztettek: az első volt az európai uniós alapok pályázatain való részvétel. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a tartományi titkárság úgy véli, Zenta sikeresen pályázott ezeken. A második téma a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség helyi szintű lehetőségei voltak, amelyekkel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy ezeket eddig szerényebben tudták kihasználni, reménykednek azonban, hogy a külföldi beruházók idevonzásában hasznára tud válni a községnek.
– A harmadik pontban az elektronikus ügyintézést vettük sorra, ismertebb nevén az eUpravát. Ez a lehetőség teret hódított magának, és e nélkül már nem igazán boldogulunk ebben a felgyorsult, rohanó világban, főleg most, a Covid-járvány idején. Itt is megbeszéltük, hogy a jövőben milyen lépéseket tudunk tenni – magyarázta Czegledi.

Aleksandar Sofić elmondta, hogy egy körút keretében látogattak el Zentára, amely körút célja, hogy minden olyan községbe eljussanak, amelyben a titkárságuk bármilyen befektetést megvalósít. Úgy véli, hogy Zenta aktívan részt vesz a határokon átnyúló projektekben.
– Eddig nyolc ilyen projektünk volt, a kilencedik pedig folyamatban van. Emellett három Európa a polgárokért elnevezésű projektünk is volt, és itt már a negyedik is zajlik. Elmondhatjuk, hogy tizenegy ilyen projektet sikerült már megvalósítani, kettő pedig még mindig tart – mondta Sofić, majd hozzátette, hogy ezeknek a projekteknek az összértéke, amelyek Zenta községben megvalósultak, 870 ezer euró.

Egeresi Sándor úgy véli, Zenta egy olyan közösség, amely példaként szolgálhat más önkormányzatok számára. Úgy fogalmazott, hogy ezt értékelni és támogatni kell.
– Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy ahol lehet, segítünk, hiszen az önkormányzatoknak a polgárok szolgálatában kell állniuk. Számunkra a legfontosabb a polgárok szerepe és helyzete egy önkormányzat területén – hangsúlyozta Egeresi.