2024. április 26., péntek

Agyonütötte élettársát Adorjánon

Brutális gyilkosság, szerelmi tragédia a faluban

Adorjánon Horváth Júlia (1963) napok óta nem adott életjelt magáról, nem mutatkozott a faluban, ami kezdett gyanússá válni a kis közösségben, ahol mindenki mindenkit személyesen és név szerint ismer. Az özvegyasszony Borsos Csaba helybeli vállalkozó, a Kontakt Kft tulajdonosának szomszédja, őt kérdeztük meg, mit lehet tudni, milyen tragikus események zajlottak le a szomszédságban, amely végül az asszony halálával végződött.

– Az asszony nem jelentkezett, nem jött ki a házából, amikor már gyanússá vált, hogy nem ad magáról életjelet... Már a múlt hét közepén kezdett gyanússá válni, hogy hol lehet az asszony, mivel csütörtökönként a templomkertet ő szokta rendezni, kapálni, de nem jelent meg ott sem. Júlia élettársa a négy évvel fiatalabb Vörös Tibor, becenevén Tutyi szólt, hogy az asszony elutazott külföldre, egy ideig nem lesz Adorjánon, ezért nem jelent meg a szokott időben a templomkertben sem – mondta Borsos Csaba.

Az asszony hirtelen eltűnése szóbeszédet indított el a faluban, vajon mi történhetett Horváth Júliával. A helybeliek figyelmeztették Júliát, hogy vigyázzon Tutyival, mert a falubeliek tudni vélték, hogy Júlia mellett még 3-4 asszonnyal tartott kapcsolatot a község különböző településein Magyarkanizsán, Horgoson, Martonoson.

Az áldozat háza, ahol a leengedett redőny vált gyanússá (Gergely József felvétele)

Az áldozat háza, ahol a leengedett redőny vált gyanússá (Gergely József felvétele)

Mivel már egy hét is elmúlt, és az asszony csak nem akart előkerülni, Borsos Csaba kedden bejelentette a rendőrségen Horváth Júlia eltűnését. A rendőrség kereste az asszonyt, de zárt ajtókra találtak a Papp Pál utcai házánál, ahol mindenkinek feltűnt, hogy semmilyen mozgás sincs a ház körül, és a redőnyök le vannak engedve egész nap.

A rendőrség elkezdte keresni Júlia élettársát, hogy kikérdezzék az asszony hollétéről. Kedden délután nyomára jutottak, Magyarkanizsán meg is találták Vörös Tibort egy másik asszonynál. Adorjánon a rendőrség kíséretében Vörös Tibor kinyitotta Horváth Júlia házát, és megmutatta nyomozóknak, hol találják meg az asszony egy hete élettelenül fekvő holtestét, és elmesélte, hogyan végzett az asszonnyal egy szóváltást követő veszekedésben.

Annyit lehet tudni az esetről, hogy Vörös Tibor múlt hétfőn, azaz június 7-én több napi távollét után tért vissza Horváth Júliához, aki nehezményezte, hogy minden bizonnyal másik asszonynál volt, és ebből kerekedhetett ki a veszekedés, féltékeny volt az asszony, hogy az élettársa más asszonyokhoz is eljárt.

A konyhában történt a heves szóváltás, majd amikor Júlia felkelt az asztaltól, az élettársa a spájzban található vasdarabbal hátulról erős ütést mért az asszony fejére, amitől az a helyszínen szörnyethalt. Vörös Tibor, miután megállapította, hogy élettársa halott, fogta és becipelte a szobába, és lefektette az ágyba, majd Magyarkanizsára távozott a másik élettársához, ahol végül a rendőrök megtalálták.

Vörös Tibor korábban időszakosan dolgozott a Kontakt Kft-ben is, különösebb panasz nem volt a munkájára, bár időnként a pohár fenekére nézett. Az asszonygyilkos nem ismeretlen a bűnüldöző szervek előtt, hiszen büntetett előéletű. Foglalkozott többek között embercsempészettel is, de a társával, akivel a migránsokat vitték át a magyar határon, nem tudott kiegyezni. Összevesztek a pénzen, kést rántott, és súlyosan megsebesítette a bűntársát, amiért két és fél évet ült börtönben. Amikor letöltötte a büntetését, kiszabadult a börtönből, úgy tűnt, hogy jó útra tér, ismét munkába állt a Kontakt Kft-ben, de az italról nem tudott lemondani. Jellemzően az az ember, aki ha elkezd inni, nehezen tud korlátot szabni magának és cselekedeteinek. Ez vezetett a múlt heti tragédiához is, Vörös Tibor ittas állapotban szóváltás után ütötte le élettársát, Horváth Júliát, aki belehalt a súlyos fejsérülésbe.

Amikor a brutális gyilkosság elkövetőjét megkérdezték a rendőrségen, hogy miért végzett az élettársával, állítólag azt mondta, hogy az asszony azzal fenyegetőzött, hogyha más asszonyokhoz jár, ő felakasztja magát, és akkor mit szóltak volna a faluban. És ezek után, vajon mit szólnak a faluban, ahol nem emlékeznek, hogy korábban hasonló gyilkosság történt volna valaha is.