2024. március 19., kedd

A szerbiai polgárok egészségesebben szeretnének élni

A szerbiai polgárok 65 százaléka igyekszik csökkenteni az egészségére káros hatásokat – derült ki egy kutatásból, amelynek eredményeit a parlamentben mutatták be, írja az N1 hírportál.

A káros hatások csökkentésének elmélete – a modern világ kihívásai elnevezésű konferencián, amelyet a Szerb-Amerikai Barátság és a Faktor plus közvéleménykutató ügynökség szervezett meg. A beszélgetés során elhangzott, hogy a megkérdezett polgárok túlnyomórészt fontosnak tartják, hogy csökkentsék a káros hatásokat különféle termékek felhasználásának segítségével.

Vladimir Pejić, a Faktor plus ügynökség szervezetének képviselője elmondta, hogy az eredmények nagyon jók, ugyanis a polgárok 65 százaléka igyekszik csökkenteni az egészségére káros hatásokat.

A tanulmány bebizonyította, hogy a megkérdezett felnőtt polgárok háromnegyede kevésbé káros és egészségesebb élelmiszereket vásárolnak, minden harmadik megkérdezett tudja, hogy vannak kevésbé káros alternatívái a dohányzásnak, valamint mintegy harmaduk a szépségápoló termékek vásárlásakor elgondolkodik azok káros hatásairól.

Az ezer megkérdezett több mint a fele úgy gondolja, hogy a kevésbé káros alternatívát nyújtó termékeket másképp kell szabályozni.

Jelena Janković, az egészségügyi miniszter segédje kihangsúlyozta, hogy az államnak folyamatosan dolgoznia kell a lakosság káros szokásainak megelőzésében. Elmondása szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) terve szerint 2025-ig globális szinten 25 százalékkal fognak csökkenni a nem fertőző betegségek aránya.