2024. május 11., szombat

A nyugdíjasok ügyének érdekében

A szerbiai képviselőház mai napirendjén a nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény módosítási javaslata szerepel. A témakörben felszólalt Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője.

Fremond elmondta, a VMSZ régóta foglalkozik a kérdéssel, különös tekintettel a füldművesek ügyében. A VMSZ el fogja fogadni a törvénymódosítási javaslatot, mert abban garantálnák a jogbiztonságot és a generációk közötti szolidaritást, ami a mostani és a leendő nyugdíjasokat illeti.

A terület régről eredő, örökölt problémáinak és igazságtalanságainak egyedüli megoldását, ugyanakkor a gazdasági fenntarthatóságot és az egyenlő bánásmódot a joguralom megerősítése jelentheti, mondta Fremond.

A VMSZ képviselője szerint az alkotmány kimondja, hogy a nyugdíjbiztosításról az államnak kell gondoskodnia rendszerszintű törvényi kerettel, hozzátéve, a diszkrimináció elleni fellépés az EU-csatlakozási tárgyalásoknak is részét képezi.

A törvényjavaslat érinti azokat, akik a 2014-es törvénnyel nem jogosultak az idősségi nyugdíjra, ezáltal mintegy 15 ezer ember ügye oldódna meg, illetve esetlegesen további 7 ezeré, mutatott rá Fremond. A családi nyugdíjak esetében is megoldást jelentene a törvényjavaslat, hiszen annak alapján járna a nyugdíj az elhunyt után, ami a halál pillanatában illette őt. A probléma azért is fontos, mert a földművesek körében sokkal kevesebb a rokkant- és családi nyugdíjasok száma, mint más csoportokban, magyarázta a képviselő.

A VMSZ számára nagy súlyú ügy a földművesek nyugdíj- és rokkantbiztosítása, ezért ezt a törvénymódosítást egy fontos lépésnek tartja a teljes rendszer rendezése és a pénzügyi rendszer fenntarthatósága felé, de vannak örökölt problémák a földművesek biztosítása tekintetében. Például, míg nő a nyugdíjasok száma, a földműves nyugdíjbiztosítottak száma csökken. Sokan pedig nem tudják fizetni a biztosítási összeget, mert nincs meg hozzá a gazdasági lehetőségük, ezért tartozásban vannak. Mindeközben nagyon kevesen tudnak elsőrendűen a földművelésből élni, amihez köze van a biztosítási adminisztráció nehézségeinek is.

A törvényjavaslat arra is megoldást mutat, hogy áttekinthetőbbé és hozzáférhetőbbé válik a személyes adatokat, biztosításokat és adókat érintő adminisztráció, ezáltal például az utólag kiderülő tartozások vagy elmaradások is kikerülhetőek lesznek.

A VMSZ számára a törvénymódosítás az első lépés a vonatkozó törvény és a nyugdíjrendszer alapvető megújítása felé. Ide tartozna a VMSZ javaslatára, hogy meghatároznák a járulékfizetés feltételeit a kistermelők nyugdíj- és rokkantbiztosításának esetében, hogy az adót a bevétellel arányosan fizessék, hogy levonják a kamatokat a tartozások esetében, és hogy megadják a termelőknek a lehetőséget, hogy maguk döntsék el, a rendszer részei kívánnak-e lenni. Szükség van a reformra, szögezte le Fremond.