2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Enyhítéseket javasolt a válságstáb

A válságstáb szerint mostantól legfeljebb 500 személy gyülekezhet

A köztársasági egészségügyi válságstáb hétfői ülését követően Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár közölte, hogy a konstruktív vitát követően a testület további enyhítéseket javasolt a kormánynak, nevezetesen: a kiskereskedések egész nap nyitva tarthatnak; a vendéglátóhelyek kerthelyiségei korlátlanul nyitva tarthatnak, míg beltéri részeik éjszaka 1 óráig, továbbá kint és bent is zene szólhat; a sportrendezvényeken közönség is jelen lehet, a kültéri létesítmények 50 százalékos kapacitással, míg a fedett létesítmények 30 százalékos kapacitással fogadhatnak nézőket; kint és bent is legfeljebb 500 személy gyülekezhet, azaz lazítanak a gyülekezési szabadság korlátozásán. Ha adott esetben 500 személynél több szeretne gyülekezni, a szabadban, vagy fedett létesítményben, ahhoz a válságstáb engedélyét kell kérni, tette hozzá a titkár, valamint rámutatott arra, hogy az érettségi banketteket is meg lehet tartani, az említett korlátozás, valamint a távolságtartásra vonatkozó korlátozás betartásával. Ha egy adott létesítménynek 500 személyes a kapacitása, akkor 250 személy lehet jelen az adott eseményen, emelte ki Zoran Gojković, de hozzátette, hogy minden létesítményben továbbra is be kell tartani az alapvető járványügyi óvintézkedéseket, mindenekelőtt a védőmaszk viselésére és a távolságtartásra vonatkozóan.
A folytatásban Zoran Gojković elmondta: jelenleg az aggasztja leginkább a válságstábot, hogy az elmúlt időszakban naponta átlagban 90 százalékkal kevesebben veszik fel a védőoltást, mint korábban.

Az egészségügyi válságtörzs ülése (Fotó:Beta)

Az egészségügyi válságtörzs ülése (Fotó:Beta)

Jó lenne, ha ismét növekedni kezdene az oltási hajlandóság, hiszen a járvány alakulása az emberek magatartásától függ, emelte ki Zoran Gojković, majd megismételte, hogy a fiatalok átoltottsági aránya rendkívül alacsony. Ha nem veszik fel elegen a védőoltást, megtörténhet, hogy a járvány ismét fellángol, nyomatékosította a titkár.
A koronavírus-járványt ellenőrzés alatt tartják, nem lehet azt állítani, hogy súlyosabb problémák lennének jellemzőek, emelte ki a válságstáb ülését megelőzően Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter. Mint azt a kormányközlemény szerint hozzátette, az elkövetkező időszakban az elsődleges cél az egészségügyi rendszer átszervezése lesz, hogy minél többen elvégeztethessék a járvány miatt elodázott vizsgálatokat, vagy beavatkozásokat. Ezt elsősorban úgy valósítják meg, hogy a Covid-fertőzötteket kizárólag a batajnicai és a kruševaci Covid-kórházakban, valamint bizonyos kórházak fertőzőosztályán helyezik el, magyarázta a tárcavezető, aki hiszi, hogy ekképpen sikerül mielőbb a várólisták végére érni.
Zlatibor Lončar ismét arra kérte a polgárokat, elsősorban a fiatalabb korosztályt, hogy vegyék fel a koronavírus elleni védőoltást. A tárcavezető az esetleges harmadik adag védőoltás témájára is kitért, valamint elmondta, hogy ugyanúgy, mint mindenhol Európában és a világban, Szerbiában is megkezdték körbejárni a szakértők ezt a kérdést. Feltehetőleg két modell valamelyikét alkalmazzák majd a világban: az utolsó oltást követően 9, vagy 12 hónappal később egy adag oltóanyaggal oltják be a polgárokat, vagy 12 hónappal később ismét két adaggal, magyarázta Zlatibor Lončar. Ami az ősszel kapcsolatos becsléseket illeti, a miniszter szerint nem kellene találgatásokba bocsátkozni, hiszen jelenleg egyetlen olyan tény sem létezik, amelynek alapján fel lehetne mérni a majdani járványhelyzetet.
A K1 tv reggeli műsorában Branislav Tiodorović epidemiológus értékelte a járványhelyzetet, a B92 hírportál összeállítása szerint kifejtette: sokakat immunizálni kellene még ahhoz, hogy kialakuljon a kollektív immunitás. Ennek alsó határa a lakosság 50 százaléka, mutatott rá a szakértő, majd megismételte, hogy az oltási mutatók a 18 és a 35 év közötti korosztályban a legrosszabbak.

124 új fertőzött – 8 elhunyt
A hétfői járványjelentés értelmében egy nap leforgása alatt országszerte 8287 koronavírustesztet végeztek el, ebből 124 eredménye volt pozitív (1,5 százalék). A vizsgált egy napban hivatalosan 8 Covid-fertőzött hunyt el, 6970 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,97 százalék. A kórházakban 461 Covid-fertőzöttet gyógykezelnek, mesterséges lélegeztetésre 24-nek van szüksége. Vajdaságban előző nap 12 új fertőzést jegyeztek, ebből 2-őt Újvidéken. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet besorolása szerint 41 helyi önkormányzatban kedvezőtlen, vagy bizonytalan a járványhelyzet, míg 4-ben rendkívüli.