2024. május 8., szerda

Régi bútorok új köntösben

Az adai Mrksity Hugyik Ellával régi bútorok átalakításáról beszélgettünk

Az adai Mrksity Hugyik Ella három éve kezdett el foglalkozni régi bútorok felújításával. Elmondása szerint már gyermekkorában érdeklődött a régi bútorok iránt, szinte megszólították őt a régi tárgyak. Korábban tanári pályán dolgozott, de úgy érezte, ki kell aknáznia a benne megbújó kreativitást, és emiatt fordult teljesen más irányba. A belső út és érzések felvállalásával pedig megszületett a kreatív műhely kialakításának ötlete, amelyet a házuk udvarában alakított ki Home by me – Ella's Furniture névvel egy évvel ezelőtt. Ebből a műhelyből kerülnek ki a megrendelővel átbeszélt, megtervezett, újravarázsolt bútordarabok, ugyanakkor az általa megszervezett workshopokon bárkinek módja van elsajátítani a bútorfelújítás és -díszítés fortélyait.
Egyéves működése kapcsán kerestem fel és mesélt lapunknak a munkájáról.
Mikor és miért érezted úgy, hogy valami új dolog kell az életedbe, ami miatt magad mögött hagytad a tanári pályát?
– Hét évet dolgoztam Adán és Tiszaszentmiklóson magyar szakos tanárként, de tanítottam angol nyelvet is, mivel volt hozzá képesítésem. A kreatív hobbi, a bútorfelújítás mindig is érdekelt, és egyfajta különös vonzalmat mindig is éreztem ezekhez a régi tárgyakhoz, csak korábban nem volt meg hozzá a megfelelő eszközöm, nem tudtam, hogyan vágjak bele. A tanítás mellett kezdtem el ezzel foglalkozni, és új szintre akartam emelni, hogy ne csak egy hobbi legyen, hanem annál sokkal több. Elkezdtem különböző képzésekre járni, beszéltem szakértővel, illetve olyan személlyel is, akinek már van kreatív műhelye Magyarországon. Nagyjából egy éve alakítottam ki a saját kreatív garázsműhelyemet, ahol készítem a dolgokat és a felújítást. A jelenlegi munkámban a művészi szabadság tetszik leginkább, illetve az, hogy nincs semmiféle korlát és szabály.
Mennyi időt vesz igénybe egy régi bútor felújítása? Találtad már magad szembe nagyobb kihívással?
– Egy bútor elkészítése rengeteg időt emészt fel, és leginkább attól is függ, hogy a hozzám került darab milyen állapotban van – magyarázza, majd rámutat egy régi szekrényre, amely már felújítás alatt van, és a konyha sarkában helyezkedik el. Miközben jobban szemügyre veszem az alaposan kidolgozott mintákat, megismerkedem a történetével is.

–Az itt látható bútor is több mint 80 éves, egy úri családi ház udvarán ázott eddig, de inkább nekem adták felújításra. Kimondottan rossz állapotban került hozzám, elázva, felhólyagosodva. Első lépésként lekezeltem, faglettel eltüntettem a lyukakat. Amit tudni kell, hogy az ilyen és ehhez hasonló régi bútoroknál nem is lényeg, hogy teljesen sima felületet kapjunk, a rusztikusságukat szeretnénk kifejezni és meghagyni, mivel ez az értékük és a jellegzetességük. Már az előkészítése is egy hétig tartott, illetve, mivel nagyon régi bútorról van szó, át kellett festenem egy alapozóval, hogy a festés után ne jelenjenek meg rajta foltok. Azt a képet, ami rajta látható, két napig tettem rá. A jelenlegi állapot elérése két hetembe telt, de úgy, hogy teljes gőzzel csináltam. Leginkább akkor van időm, amikor a gyerekek elmennek az iskolába, óvodába, és olyankor már reggel nyolc után neki tudok látni a munkának. Mindig azok a bútorok jelentenek kihívást, amelyekre képet vagy aprólékos díszítést kell felvinnem. Egy korábban elkészített ebédlő tárolóm szintén nagy munka volt, mivel a fiókok szegője más színű volt mint a bútor többi része. Pici ecsettel, lassan kellett vele dolgoznom, hogy szépen fel tudjam vinni a díszítőtechnikákat. Bármilyen színes, nyomtatott képet fel lehet vinni a bútor felületére, utána már csak azon kell dolgoznom, hogy ne látszódjanak a képek határai. Egyre jártasabb vagyok a technikákban és egyre gyorsabban haladok, de a díszítések a legkomolyabb munkák. Minden egyes elkészült bútor és alkotás egyedi és megismételhetetlen.
A képzések során hallottál először a környezetbarát krétákról? Mennyire nehéz őket beszerezni?
– Először az interneten láttam, hogy mások hogyan használják ezt a festési technikát. Magyarországon elmentem az ilyen jellegű üzletekbe, és ott megbizonyosodtam róla, hogy milyen bő a kínálat, sőt még ki is próbálhattam őket a helyszínen. Sajnos, mivel itthon nagyon nehéz hozzájutni ezekhez a festékekhez, így leginkább Magyarországról szerzem be őket. Azt kell róluk tudni, hogy nagyon jól tapadnak üvegre, PVC-re is, környezet- és bababarát termékek, gyorsan száradnak és könnyű velük dolgozni, mivel elsősorban amatőr festőknek készülnek.


A stílusokkal a képzéseken ismerkedtél meg? Folyamatosan fejlesztened kell magad?
– Többféle stílus van. Mivel tanultam művészettörténetet, volt egy alaptudásom az egyes stílusok jellemzőiről. Folyamatosan olvasok, leginkább angol szakirodalmat, amely sokkal gazdagabb mint a magyar. Az új bútorfestési technikákról rengeteg videót nézek, és sokat olvasok róluk. A stíluselemek kombinálódnak, de az emberek leginkább a vintage mintát és stílust szeretik, amely azt jelenti hogy a felület fehér és koptatott. Az általam is használt színek között gyönyörű matt színeket is lehet találni, amelyekkel a befestett bútorok fel tudják dobni egy lakás, étterem, terasz hangulatát és környezetét. Munkáim során sokszor megjelennek a népi elemek is, mint pl. a madárkás motívumok, amelyeket nagyon kedvelnek.
Milyenek a workshopjaid?
– Nálunk is egyre több embert érdekel a bútorfestés, különböző fórumokon is érdeklődnek és kérdezősködnek. Sok a kreatív ember, aki szeretné saját magának megcsinálni a bútorfelújítást. Ha valaki szeretne egy bútort, azzal megbeszélem, hogy milyen környezetbe szeretné elhelyezni, milyen színt szeretne, milyen díszítőtechnikát alkalmazzunk, milyen stílus legyen. Abban segítek nekik, hogy ezt átbeszéljük és az igények szerint elkészítem.

A workshopokon meg tudom tanítani, hogy hogyan vágjanak ebbe bele, mi kell hozzá, mit kell beszerezniük. Van, amikor csak kis dísztárgyakat készítünk ezeken a foglalkozásokon, de azokat is nagyon szeretik, pl. karácsonykor karácsonyi a tematika, ősszel tököket festettünk krétafestékkel, és azok is csodásak lettek, matt színekkel vontuk be őket és feliratokkal láttuk el. Pl. nyárra terveztem egy kertitáblakészítő workshopot is. Számomra nagyon jól jön a pedagógus véna, hogy szeretek az emberekkel dolgozni. Egy ilyen workshop 4 óra hosszát is eltarthat, és ez egyfajta lelki wellnessnek tekinthető. A jelentkezők azért szeretnek részt venni ezeken a foglalkozásokon, mert teljesen ki tudnak kapcsolódni, elkapja őket egy művészi, alkotói érzés. Emelkedett jó hangulatban, beszélgetésekkel telnek el az órák, miközben elmerülnek az alkotás folyamatában.


Ella összegezve elmondta, hogy neki és bárki számára hatalmas sikerélményt jelent egy-egy bútor elkészülte, az, hogy a munka, az alkotás végeredménye kibontakozik és láthatóvá válik. Ezt az érzést élik meg mindazok, akik részt vesznek az általa szervezett workshopokon.