2024. április 26., péntek
BÁCSKOSSUTFALVÁN

Választás előtt egy fejlődő falu

Községi küldöttség látogatott Bácskossuthfalvára, ahol megtekintették a fejlesztéseket

Bácskossuthfalvára látogatott Szatmári Adrián polgármester és küldöttsége, aki a vasárnapi helyhatósági választásokon induló jelöltek egy részével körbejárta az elmúlt időszak idején megkezdett, illetve befejezett fejlesztéseket. Első lépésben megtekintette a Moravicai Értelmiségi Fórum székházát, vagyis a Juhász Erzsébet Könyvtár felújított fiókjának is helyet adó épületet. A vendégeket Seffer Attila tanácselnök köszöntötte. A jelenlevők ezután az Id. Kovács Gyula Általános Iskolába érkeztek, ahol megtekintették a közelmúltban 1,3 millió dináros pályázati keretösszegből felújított tornatermet, majd az informatikai szakteremet. Ezzel kapcsolatban dr. Crnkovity Gábor, a tanintézmény igazgatója elmondta, hogy a nyolcadikosok pénteki ballagása után, illetve a tíz nap múlva startoló nyári szünetben megkezdhetik az iskola betervezett felújítási munkálatait a tartományi oktatási titkárság legutóbbi pályázatán nyert 2,3 millió dinárból.

– Ebből az összegből csupán részben tudjuk megoldani a korábban újrafestett és a padlózatában is megújult tornaterem ablakainak a cseréjét, ezért két fázisra bontjuk ezt a célkitűzést. A közeljövőben tehát a nyílászárók felét tudjuk lecserélni hőszigeteltekre. Emellett nyáron a már megszokott tisztasági festéseket, ablakok pácolását is megejtjük. Az informatikai szaktermünk korszerűsítésében a Magyar Nemzeti Tanács, illetve Hajnal Jenő elnök úr nyújtott segítséget, így 25 új számítógép, monitor, nyomtató, szkenner és más felszerelés beszerzése történhetett meg – nyilatkozta az igazgató.

A csapat ezt követően meglátogatta az Ongaivölgy nevet viselő utcát, ahol hamarosan folytatódik a szennyvízelvezető hálózat kiépítése. Ezzel kapcsolatban Seffer Attila, Topolya község kommunális kérdésekkel megbízott tanácsnoka nyilatkozott.
– Jövő héten írjuk ki az Ongaivölgy szennyvízhálózatának kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázatot. A munkálatokra 6 millió dinár áll rendelkezésünkre, és reméljük, hogy júliusban startolhatnak – mondta.

A küldöttség ezután a Rekreációs Központba látogatott, ahol megtekintették az elkészült új medencét, aminek a felületén éppen a burkolási utómunkálatok zajlanak. Emellett körbejárták az új konyhát és a hozzá készülő vendéglátóipari helyiségeket. A fejlesztéseket megtekintve a polgármester elégedettségének adott hangot, mondván, a település jó úton haladt az elmúlt években, és bízik a sikeres folytatásban.
– A fejlesztések mindegyike a településen élők érdekeit szolgálja, és egy jól megtervezett stratégia mentén valósulnak meg, a helyi közösség csapatának munkáját dicsérve. Bácskossuthfalva legjelentősebb projektuma a Rekreációs Központ legújabb medencéje, aminek az összértéke 37 millió dinár, ezt Topolya község önkormányzata és helyi erőforrások biztosítják. A felülete mintegy 470 négyzetméter, és 1,3 méter a mélysége, és ahogy az utómunkálatok befejeződnek, az idén már birtokba is vehetik a vendégek. Ez utóbbi az egész község számára fontos beruházás, hiszen ezzel egy jelentős állomással bővül az idegenforgalmi kínálatunk – nyilatkozta a polgármester, aki végül hozzátette, hogy egy erős önkormányzatnak az erős helyi közösségekre kell hogy épüljön a munkája. Ezért is támogatta, illetve támogatja valamennyi település vezetőségét, illetve a falvakban zajló beruházásokat.

BÁCSKOSSUTHFALVA MARADJON A BÁCSKOSSUTHFALVIAKÉ

A Rekreációs Központban Fremond Árpád köztársasági képviselő a Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Községi Szervezete nevében biztosította támogatásáról a vasárnapra kitűzött helyi közösségi választás listáján szereplő első 18 jelöltet.

– Szeretnénk felhívni a választók figyelmét ennek a voksolásnak a jelentőségére. A Covid-helyzet picit meghosszabbította ugyan a jelenlegi tanács munkáját, de a falubeliek, ahogy azt már az elmúlt években megszokhatták, a településük életének következő négy évéről döntenek. A VMSZ azon tisztségviselői, akik Bácskossuthfalva vezetésével voltak megbízva az elmúlt időszakban, véleményem szerint kiváló munkát végeztek. Ezt bizonyítják azok a fontos projektumok és építkezések, amelyek mára meghatározzák a település arculatát. Több mint 188 millió dinár értékben történt beruházás a faluban az elmúlt periódusban. Ebbe viszont most nem számoltuk bele a Prosperitati Alapítvány által folyósított pénzeszközöket vagy például a civil szervezetek számára nyújtott pályázati támogatásokat – mondta Fremond, aki hozzátette, azért választotta a Rekreációs Központot a sajtótájékoztatója színhelyéül, mert a falu fürdője ékes példája annak a tenni akarásnak és kitartásnak, ami példaértékű. Mint mondta, köztudott, milyen állapotban volt a fürdő néhány évvel ezelőtt, azt is, hogy honnan került vissza a település kezébe. És hogy milyen nagyszerű módon tudtak ebből az állapotból kikerülni a helyiek, és újra tudták álmodni, éleszteni.

– Szeretnénk, ha a helyiek továbbra is egy kiváló csapattal fejlesztenék a falujukat, a Közösséget építünk választási szlogenjükkel összhangban. Nem titok, amennyiben a lakosok többsége bizalmat szavaz a VMSZ csapatának, akkor Papp László lenne a helyi közösség tanácselnöke. Papp László ugyan nem tagja a VMSZ-nek, de szimpatizál a politikájával, és körülötte egy olyan fiatalokból álló csapat tömörül, akik a falut az elkövetkezendő időszakban is kiválóan tudnák irányítani – hangsúlyozta Fremond, aki végezetül hozzátette, reméli, ezután is Bácskossuhtfalva a bácskossuthfalviaké, ha úgy tetszik, Moravica a moravicaiaké marad.

Vasárnap választás

Június 13-án, vasárnap arról határoz Bácskossuthfalva szavazati joggal rendelkező közössége, hogy ki legyen az a 18 polgár, aki bekerül a helyi közösség tanácsába. A felhívásra 35-en adták át a jelöltséggel kapcsolatos dokumentációt, illetve a támogatói aláírásokkal ellátott ívet. A választás után a testületbe jutott egyének maguk közül választják ki a falu tanácselnökét. A voksolás vasárnap 7 és 20 óra között zajlik a helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskolában. Három tanteremben, illetve három urnába lehet leadni a szavazócédulákat. Az egészségügyi előírások betartása mellett mindenkinek kötelezettsége magával vinni az érvényes személyi dokumentációját, és csak annak felmutatásával szavazhat. A választók 35 jelölt közül maximum 18-at „karikázhatnak” be. Amennyiben annál több név mellett szerepel bejegyzés, akkor a szavazólap érvénytelennek számít. Ha kevesebb névre adja le valaki a szavazatát, mint a tanács létszáma, az a szavazat attól még érvényes. A településen jelenleg 4263 szavazati joggal élő polgár él.
Az előzetes eredményeket a falu általános iskolájának bejárati ajtaján, illetve a helyi közösség hirdetőtábláján is közzéteszi a választási bizottság a szavazatok megszámlálását követően.