2024. április 27., szombat

A gazdasági miniszter Topolyán

Anđelka Atanasković gazdasági miniszter Topolyán ellátogatott az IM Topola húsfeldolgozó üzembe, ahol Vukoje Muhadinović igazgatóval, Szatmári Adrián polgármesterrel, valamint Kislinder Gábor alpolgármesterrel folytatott tárgyalásokat.
A miniszter asszony elmondta, hogy a topolyai üzemek meglátogatása során a helyszínen tájékozódik azokról a problémákról, amelyekkel kénytelenek szembenézni, így megismerkedett a húsfeldolgozó üzem problémáival is. A begyűjtött információk nyomán pedig további tárgyalásokat kezdeményez majd, és ígéretet tett, hogy segíteni fognak, hogy exporttal kapcsolatos törekvéseiket sikeresen megvalósítsák. Kiválónak nevezte a cég gazdálkodását, hiszen az IM Topola azon ritka gazdasági szubjektumok egyike, ahol a teljes termelési láncolat be van zárva. A növénytermesztéstől az állatorvosi állomásokon és farmokon keresztül egészen a feldolgozott termékig minden megvan a láncolatban. Hozzátette, hogy Topolya község polgármesterével további infrastrukturális fejlesztési lehetőségekről tárgyaltak az idegenforgalom és más ágazatok területén is. A miniszter asszony elismerően szólt arról, ahogyan a topolyai vezetőség viszonyul a gazdasághoz.

Vukoje Muhadinović igazgató elmondta, biztató, hogyha közösen dolgozhatnak az előállt problémák megoldásán. Cége valóban a teljes termelési lánc bezárásának egy példája, hiszen mintegy négy és fél ezer hektáron növénytermesztéssel foglalkoznak, a hizlaldai kapacitásuk pedig évi 65 000 sertés hizlalására alkalmas. Ezt mind a saját vágóhídjukon dolgozzák fel, és nemcsak a hazai, illetve a régió országainak piacára képesek eljuttatni termékeiket, hanem távolabbi országokba is. Az ázsiai és az orosz piac feltárulásával további 30 százalékkal tudnák növelni a termelés volumenét.

Szatmári Adrián a találkozót követően elmondta, hogy egy erős községnek erős gazdasága kell, hogy legyen. A vágóhíd pedig az egyik erős gazdasági szubjektuma a községnek, a maga mintegy 300 foglalkoztatottjával. Azt is elmondta, hogy számos témát érintettek a találkozó során: a mezőgazdaság és a feldolgozóipar aktuális kérdéseit tárgyalták meg, illetve a kiviteli lehetőségekről is szó volt. A polgármester hozzátette: a pandémia idején a község támogatta a gazdasági szereplőket: a turizmussal és vendéglátóiparral foglalkozók esetében a közterületek bérleti díját ötven százalékkal csökkentették a 2021-es évre, illetve a kis- és mikrovállalkozók esetében – szintén ha idegen forgalommal és vendéglátóiparral foglalkoznak – a cégtáblára vonatkozó illetéket ötven százalékkal csökkentették. Szatmári kiemelte, hogy a mezőgazdasági kistermelőket is támogatják. Most készül az erre vonatkozó program, a keretösszeg 13 millió, amit vissza nem térítendő támogatások formájában fognak majd kiosztani.

Néhány gazdasági szubjektum kapcsán környezetvédelmi aggályok is felmerülnek, de ezen a téren is körvonalazódni látszik a megoldás. Hamarosan elkészül Topolyán a szennyvíztisztító, ami egy 600 millió dinár értékű beruházás. A legnagyobb szennyezőkkel megkezdődött a párbeszéd a gondok megoldására vonatkozóan. A Perutnina Ptuj már meg is kezdte a saját szennyvíztisztító kiépítését.