2024. április 27., szombat
SZÓFIGYELŐ

Anamorf térkép

Hagyományosan a térkép rendszerint olyan színes rajz, amely a Föld felületének tagolódását és domborulatait, térszíni formáit és alakulatait meghatározott arányú kisebbítéssel síkban ábrázolja. Beszélhetünk hegy- és vízrajzi térképről, politikai térképről, éghajlati térképről, gazdasági térképről stb. Újabban egy különleges térképféleség kelti fel a figyelmünket, az anamorf térkép. Voltaképpen torzított kartogramról van szó, amelyen a tartalomábrázolás a földrajzi helyzet torzításával történik. A kartogram főnév területi egységek statisztikai adatainak térképszerű ábrázolását jelöli, az anamorf melléknév pedig ’újraformált’ jelentésű.

A magyar származású amerikai Raisz Erwin szerint a torzított kartogramot sematikus vázlatnak, olyan egyszerűsített térképnek tekinthetjük, amelynek rendeltetése egy egyszerű téma sematikus bemutatása, azzal, hogy a jelenlegi kontúrok vagy területek torzítva vannak rajta. Ez az ábrázolás a tematikus adatmegjelenítés érdekében szakít a térképek legalapvetőbb követelményével, hogy a terület bemutatása a lehetőleg legkisebb torzításokkal történjen.

A torzított kartogramok vagy anamorf térképek leginkább az Egyesült Államokban terjedtek el a huszadik században, manapság viszont több más országban is felbukkannak. Jellegzetesek azok az anamorf térképek, amelyek sematikusan egy-egy nagyváros metróhálózatát ábrázolják. Elsőként a londoni metró ábrázolása született meg a huszadik század harmincas éveiben. A metróhálózat dinamikus fejlesztése azt eredményezte, hogy a meglevő, földrajzilag helyes metró-térképekre csak nagyon nehezen lehetett már rárajzolni az új vonalakat és az új állomásokat.  Egy Beck nevű műszaki rajzoló jött rá arra, hogy kizárólag egyenes és átlós vonalak segítségével funkcionálisan át lehet rendezni a forgalomban levő metrótérképet.

A metrótérképek vonalas vagy vonal alapú anamorf térképnek számítanak, rajtuk kívül felület alapú anamorf térképek is készülnek. A felület alapú anamorf térképeket grafikai jellemzőik alapján lehet osztályozni. A földrajzi vagy földrajzi alapú anamorf térkép a valódi földrajzi terület módosításával, torzításával készül, a geometriai anamorf térképen pedig a valódi földrajzi területet geometriai alakzattal (leginkább körrel vagy négyzettel) helyettesítik. A térképi felületek egymáshoz való elhelyezése alapján szó lehet érintkező anamorf térképről, amikor az egyes felületeket határoló vonalak mindig érintik egymást, illetve nem érintkező anamorf térképről, amikor az egyes felületeket határoló vonalak nem érintik egymást. A nem érintkező anamorf térképek további altípusa az átfedő anamorf térkép és a szigetszerű anamorf térkép.