2024. április 27., szombat

Súlyos témák napirenden

A nyugat-balkáni beruházási tervre az EU újabb összegeket tervez elkülöníteni

Tiranában tartották meg a térség országai vezetőinek találkozóját a nyugat-balkáni csúcs keretében, ezen Ana Brnabić miniszterelnök szavai szerint súlyos témák szerepeltek napirenden. Mint azt kifejtette, az egyeztetésen „többet beszéltek a Belgrád és a Pristina közötti párbeszédhez hasonló témákról, mint azokról, amelyek az egész térség számára fontosak". Egyesek megpróbálták megkérdőjelezni Szerbia konstruktív hozzáállását a térség országainak az együttműködéseihez, ám ezekre válaszolva elmondta, hogy Szerbia éppen ebben látja a megoldást a térség problémáira, közölte Brnabić. Mint hozzátette, a jövőben az infrastrukturális projektumokon lesz a hangsúly, hogy minél jobbá váljék az összeköttetés, illetve az árucsere-forgalom a térség országai között, de az energetikai projektumokról is szó volt. Az idén szeptemberben kezdődik meg a Niš–Merdare autópálya kiépítése, majd 2022-ben válik esedékessé a Belgrád–Preševo, valamint a Niš–Dimitrovgrad vasútvonalak felújítása, derült ki a sajtótájékoztató folytatásában.
Ana Brnabić arra is emlékeztetett, hogy a nyugat-balkáni gazdasági beruházási terv 9 milliárd euró értékű, azzal, hogy az Európai Unió további eszközöket tervez elkülöníteni, ám egyelőre nem tudni, hogy mennyit.
A találkozón részt vett Várhelyi Olivér, az EU szomszédságpolitikai és bővítési biztosa, akivel Brnabić négyszemközt is beszélgetett, ám a részletekről nem nyilatkozott.