2024. május 11., szombat
BÁCSKOSSUTHFALVA

Megemlékezés az emlékműnél

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján emlékeztek meg a PROKON-Topolya alapszervezet tagjai az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójáról. Német Klaudió, a PROKON-Topolya elnöke megemlékező beszédében többek között felhívta a figyelmet az esemény tragikus jelenségére.

– A Trianon nem csak azért tragédia, mert az ország kétharmaddal lett megcsonkítva, és többfelé szakítottak egy nemzetet. Főleg azért is tragédia, mert rengeteg ember harcolt a világháborúban, amely hatalmas áldozatokat követelt. Még nagyobb tragédia az, hogy több ezren voltak azok, akik harcoltak a háborúban, és olyan helyre tértek haza, ahol már nem tudtak érvényesülni saját anyanyelvükön, és kisebbségbe kerültek. Különösen jól példázza ezt Ómoravica esete is, amelynek lakosai közül több mint háromszázan haltak hősi halált, és ki tudja hányan értek haza rokkantan az akkor szűk hatezer lakosú faluba – mondta.
Az ünnepi beszéd után az alapszervezet tagjai a Hősi emlékműnél helyezték el az emlékezés virágait, valamint mécsest is gyújtottak.