2024. május 8., szerda

Bulgakovtól Hobóig

Tíz bemutatót tart a budapesti Nemzeti Színház a következő évadban

A Rómeó és Júlia premierjével nyit újra szeptemberben a Nemzeti Színház, amely a következő szezonra kilenc saját és egy vendégelőadás bemutatóját tervezi.

A hagyományos évadbejelentő sajtótájékoztatót Törőcsik Marira emlékezve nyitotta meg Vidnyánszky Attila, aki felelevenítette a legendás színésznő alakját. „Az egyetemes színház- és filmművészet nagy vesztesége” – mondta a főigazgató. Éppen ezért a szeptemberi Shakespeare-bemutatóval párhuzamosan megszervezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) is megemlékeznek majd Törőcsik Mari haláláról, gálaesttel adózva a kivételes művésznek. „De néző nélkül nem ér az egész semmit” – folytatta Vidnyánszky Attila, beavatva a hallgatóságot az elmúlt időszak megpróbáltatásaiba, melyről dokumentumfilm is készült.

Azonban mielőtt a közönség előtt megnyílnak a Nemzeti Színház kapui, a társulat a nyári színházi forgatagba is beleveti magát, augusztus 13-án például a Csíksomlyói passiót adják elő Debrecenben.

A járvány okozta kényszerű bezárás a legtöbb színházhoz hasonlóan a Nemzeti Színházban is azt eredményezi, hogy a következő hónapok a repertoáron lévő előadások felújításával telnek majd, miközben az alkotók már azon dolgoznak, hogy a legnagyobb klasszikusok remekműveit vigyék színre.

Mihail Bulgakov A Mester és Margaritája után Szabó Magda Az ajtó című műve lesz látható, amely a Gyulai Várszínház színpadáról költözik a Gobbi Hilda Színpadra.

Igazi összművészeti produkciónak ígérkezik a Földes László Hobó Vadászat című albumának dramatizált feldolgozása, amely szorosan kapcsolódik majd a Vadászati Kiállításhoz is.

A kortárs kitekintő után ismét keleten kalandozik a társulat, Nyikolaj Roscsin állítja színpadra Dosztojevszkij Ördögök című regényének színpadi változatát, arra keresve a választ, hogy hogyan találja meg az ember a saját útját Isten és Ördög, kárhozat és megváltás között.

Tennessee Williams darabjai sem ismeretlenek a magyar közönség számára, az Üvegfigurák időről időre ékkövévé válik az azt bemutató teátrum repertoárjának. Csakúgy, mint a méltatlanul háttérbe szorult Csiky Gergely színműve, a Buborékok, amely szintén megtalálható lesz a jövő évi műsorkínálatban.

2022 első fele is hasonlóan eseménydúsnak ígérkezik, Rátóti Zoltán Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című darabját rendezi Blaskó Péter és a vendégművészként érkező Piros Ildikó főszereplésével. Az évad második részében is lesz mit nézni, februártól Józsa Péter Pál Agon című drámáját láthatja a közönség a Honvéd Férfikar közreműködésével, majd Lope de Vega klasszikusa, A kertész kutyája költözik a nagyszínpadra.

Az évad megkoronázásaképpen a legendás görög rendező, Theodorosz Terzopulosz állítja színpadra Euripidész Bakkhánsnők című drámáját, ami nem csupán a darab témája és a szerző miatt érdekes, hanem azért is, mert Terzopulosz közreműködésével indul majd meg a 2023-as Színházi Olimpia szervezése.