2024. április 26., péntek

A Moderna is kéri a védőoltásának használatát a tinédzserek körében az EU és Kanada területén

Az amerikai Moderna vállalat kérvényezte a koronavírus elleni védőoltásának engedélyeztetését a 12 és 17 év közötti gyermekeknél az Európai Unió és Kanada területén – írja a B92 hírportál.

A kérvényt az Európai Gyógyszerügynökségnek és a Kanada Egészsége ügynökség számára nyújtották át. Jelenleg a Moderna-védőoltásának használatát a 18 éven felüliek számára engedélyezték. Az unió május végén engedélyezte a Pfizer/BioNTech védőoltásainak használatát a 12 évnél idősebbek számára.

A Moderna május végén bejelentette a klinikai tesztek eredményeit, amelyet 3700 12 és 17 év közötti résztvevőn végeztek el az USA-ban. A vállalat közleménye szerint a tanulmányban egyetlen koronavírussal fertőzött esetet sem refisztráltak azoknál a személyeknél, akik felvették a Moderna védőoltásának mindkét dózisát. Ez pedig 100 százalékos hatékonyságot jelent, az első dózist követően 93 százalékos hatékonyságot jegyeztek fel.

Hozzátették, hogy a két dózis között néhány fertőzéses esetet regisztráltak, de ezek csupán enyhe tüneteket mutattak. A nemkívánatos mellékhatások közé tartozik a szúrás helyén és az izmokban jelentkező fájdalom, fáradtság és fejfájás.

A Moderna emellett tervbe vette, hogy az Amerikai Gyógyszerügynökségtől is kérvényezi a védőoltás használatának engedélyezését a tinédzsereknél.