2024. április 26., péntek

Jól dolgoznak a szerbiaiak!

A németországi beruházók elégedettek az ország adta feltételekkel

Franciaország általában Észak-Afrikát választja, amikor beruházásról, a termelés áthelyezésről van szó. Ezzel szemben a németországi cégek Kelet-Európát, azon belül pedig leginkább a Balkánt.

Húsz év telt el amióta az első német cég Szerbiában megnyitotta kapuit, az esemény évfordulója alkalmával Frank Aletter, a Német–Szerb Gazdasági Kamara igazgatója sajtóértekezlet tartott a hétvégén – írja a Tanjug. Az igazgató szerint teljesen érthető, a németországi beruházók miért választják Ázsia helyett inkább Szerbiát, ha jelentős ipari beruházásról van szó.

– Az elmúlt két évtizedben a németországi cégek szerbiai beruházásai 3,5 milliárd euróra rúgtak. Ez a jelentős összeg nem véletlen, elvégre Szerbia földrajzi szempontból sokkal közelebb van Németországhoz, emiatt a logisztika is gördülékenyebben működik. A két nép mentalitása közel áll egymáshoz, nincsenek komoly nyelvi akadályok, mert a szerbiaiak közül sokan beszélnek németül, angolul pedig szinte mindenki. A szerb munkások motiváltak, megbízhatóak, pontosak. Németország számára Szerbia egy észszerű választás – mondta Aleter.

A Német–Szerb Gazdasági Kamara kötelékéhez jelenleg több mint 350 német–szerb vállalkozás tartozik, amelyek jelenleg több mint 70 ezer személy számára biztosítanak munkalehetőséget országszerte. Aletter szerint az anyagi kiadások mellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy jelentős beruházások történtek a technológiai és a humán erőforrás terén is, vagyis a két ország kölcsönösen gazdagodott a műszaki felszereltség, valamint képzett munkásokat illetően is.

– A legjelentősebb beruházások az autóipar, illetve az alkatrészgyártás területén voltak, de Szerbia jó feltételeket nyújt az elektromos, textilipari beruházásokhoz is, akárcsak a mezőgazdaságiakhoz. Ha az ország a jövőben sem zárkózik el a nemzetközi partnerek elől, az ingatlanberuházások terén is szép jövő elé nézhet – közölte az igazgató.

Aletter elmondása szerint a németországi cégek folyamatosan kutatnak a legmegfelelőbb szerbiai termelési helyszínek után. A legutóbbi hír szerint jelenleg Valjevo városában zajlik egyeztetés cégnyitásról, Čačak pedig már egy ideje a beruházók érdeklődésének középpontjában áll. 2019-ben nyílt meg a ZF Friedrichshafen autóalkatrész-gyártó cég pancsovai üzeme, igaz a járványügyi helyzet miatt kissé szerencsétlen volt az időpont, de ennek ellenére a vállalat telephelyének bővítése jelenleg is tart. Hamarosan hivatalosan is megnyílik a gyár fejlesztői kutató részlege, ahol jelenleg próbamunka zajlik. A németországi cégek érdeklődése az ország iránt valószínűleg alábbhagyna, ha a beruházóknak kellemetlen tapasztalataik lennének.

– Több mint tíz éve végzünk felmérést a németországi beruházók között arról, milyen mértékben vannak megelégedve Szerbiával mint a termelési bázis egyik helyszínével, és el kell mondanom, hogy az elégedettségi szint 90 és 95 százalék közötti, ami szerintem kiemelkedően jó érték. Az egyedüli plusz munkája cégeknek a munkaerő kiképzése, de a tapasztalatok szerint ez minden alkalommal megtérül – magyarázta Aletter.

Az igazgatót a média megkérdezte arról mi a német gazdaság sikerének titka és mit javasolna Szerbiának. Véleménye szerint nagyon fontos a duális oktatás elterjesztése, de az igazi titok a kis- és középvállalkozások terjedésében rejlik. Az ekkora méretű cégeket általában a család vezeti, amelyben meghatározott prioritások uralkodnak, az ismeretségi kötelékek erősebbek, jobban átláthatóak a hibák. Szerbiának szintén komolyabban kellene foglalkozni a piac kiterjesztésével, hogy termékei több irányba eljuthassanak.