2024. április 27., szombat

Az országostól a világbajnokságig

Palicson tizenötödször tartották meg a nemzetközi ultramaratont

A Paligo Palus Ultramaraton Klub és a Szerbiai Ultramaraton Szövetség szervezésében a hétvégén Palicson került sor a tizenötödik nemzetközi ultramaratonra. Országos szintű bajnokságról van szó, amely egyben selejtező a világbajnokságra. A versenyzők ezúttal is több kategóriában mérethették meg magukat, a hat-, a tizenkét- és a huszonnégy órás versenyszámban, valamint az ötven és a száz kilométeres távú futamban.

A jelenlevőket dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke köszöntötte.

– Nagy örömömre szolgál, hogy az idén is részese lehetek ennek a sporteseménynek. Nem gyakran mondhatjuk el magunkról Szabadkán, hogy országos bajnokságnak vagyunk a szervezői, amely egyben selejtezőt képez a világbajnokságra. Ez Jánosi Elvirának köszönhető, aki miután 1995-ben teljesen megérdemelten Szabadka Pro Urbe díjasa lett, az ultramaratonban világraszóló eredményeket ért el, majd edzőként és sportesemények szervezőjeként kezdett el tevékenykedni, elérte azt is, hogy évente egyszer Palicsra látogasson az ország és a régió futóközössége. A minap felavattuk Bíró Károly szobrát, akkor elhangzott, hogy a Városháza mellett, a mostani pálya mellett levő Vigadó és Zenepavilon, továbbá a kicsit távolabb elhelyezkedő Víztoronynak is ő a kiépítője, megálmodója, azaz mindezt neki köszönhetjük. Azt gondolom, büszkék lehetünk arra, hogy az országos bajnokság útvonala ezen épületek közvetlen szomszédságában halad és ha az időjárás nem is kedvez a futóknak, hiszen túl meleg van, legalább gyönyörű épületek mellett róhatják a kilométereket – hallottuk dr. Pásztor Bálinttól.

A megnyitón az egybegyűlteket Dobó Márta, a palicsi helyi közösség tanácsának elnöke is köszöntötte.

– János Elvira érdeme vitathatatlanul nagy, hiszen mindenféle nehézség ellenére is rendületlenül hitt ebben a rendezvényben. Nagy köszönet jár neki ezért, a helyi közösség részéről pedig köszönetet mondanék az önkénteseknek is, sokan közülük már tizenöt éve segítenek a rendezvény lebonyolításban és kitartóan buzdítják a versenyzőket. Azt remélem, hogy a versenyzők jól érzik itt magukat, és eljönnek még nemcsak mint sportolók, hanem mint turisták is a családjaikkal együtt, mert úgy gondolom, hogy Palics és Szabadka számos látnivalót és érdekes tartalmat kínál – mondta Dobó Márta.

A továbbiakban a Szerbiai Atlétikai Szövetség nevében Goran Čegar is jó eredményt kívánt a futóknak, majd dr. Pásztor Bálint – mielőtt átvágta volna a rajtvonalon a szalagot – átadta Szabadka Város hivatalos zászlaját Jánosi Elvirának.

– Nekem ez egy óriási élmény, pozitív érzéssel tölt el, dr. Pásztor Bálint úr meglepett a zászlóval, nagyon meghatódtam. Óriási munka fekszik az ultramaraton szervezésében, minden évben meg kell küzdeni az engedélyekért és a pénzügyekkel. Ez a sport, ez a verseny még mindig nem eléggé népszerű. A helyzethez képest viszont elégedettek vagyunk az érdeklődéssel. Azt gondoltuk, hogy a járvány miatt nem nagyon lesznek külföldi versenyezők, ehhez képest nyolc országból érkeztek, úgy látszik, a futók már vágytak arra, hogy kipróbálják magukat – fejtette ki a lapunknak Jánosi Elvira.

Az értesüléseink szerint talán a legnagyobb kihívásokat tartogató 24 órás versenyszámban, ugyanazok győztek, mint tavaly: a férfiak közül Mihal Šulja (404 körrel), a nők közül pedig Valentina Neljković (258 körrel). Neljković mögött a második Vitaminka Zrnić lett, a harmadik pedig Zorica Vukov. Az abszolút kategóriában a romániai Ramona Ianas diadalmaskodott 349 körrel. A férfiak mezőnyében Šulja után a második helyen Saša Gacik végzett, a harmadikon pedig Miljan Dimitrijević. A száz kilométeres távban Veljko Popović nyert, az ötven kilométeresben pedig Miloš Dragović.