2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Tíz nap múlva szerbiai Szputnyik

Magyarországon bemutatták a védőoltások hatékonyságát szemléltető első adatokat

Csütörtökön kellett megérkeznie a Torlak Virológiai Intézetbe a Szputnyik V védőoltás alapanyagának, így a gyártás első fázisa várhatóan holnap kezdődik meg. Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter az SZRTV-nek elmondta, az első körben – a következő 4–6 hónapban – négymillió adag védőoltást terveznek előállítani. Abban reménykednek, hogy a szerbiai oltópontokra tíz nap múlva érkeznek meg a Torlakban gyártott Szputnyik V első adagjai. Az itt előállított Szputnyik V-t elsősorban a szerbiai immunizáció során használják majd fel, ám az ország természetesen a térséget is segíteni fogja – tette hozzá Popović.

MÉRIK A VÉDŐOLTÁSOK HATÉKONYSÁGÁT
Lapunk a kollektív immunitás kialakulásának várható időpontjára vonatkozó kérdésére válaszolva Goran Belojević, a Belgrádi Egyetem Orvostudományi Karának tanára a közelmúltban kifejtette: ahhoz, hogy érdemben lehessen értékelni a kollektív immunitás kérdését, az immunizáció megkezdését követően a statisztikai kimutatásokban azt is mérni kellene, hogy az újonnan azonosított fertőzöttek és az elhunyt Covid-páciensek között vannak-e védőoltással immunizáltak.
Éppen ilyen statisztikai kimutatás készült most Magyarországon. A Forbes.hu és más magyarországi médiumok szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy eddig mintegy 3,7 millióan kapták meg a második oltást, közülük több mint 8100-an betegedtek meg, 524-en pedig meghaltak a koronavírus-fertőzés következtében. Gulyás Gergely a következő mutatókról számolt be: a Pfizer–BioNTech védőoltásának mindkét adagját nagyjából 1,5 millióan kaptak meg, közülük 3657-en betegedtek meg és 268 haláleset történt; Sinopharm vakcinát 848 ezren kaptak, közülük 2800-an betegedtek meg és 206-an haltak meg; AstraZenecával 181 ezer embert oltottak már be kétszer, közülük 816-an fertőződtek és 12-en hunytak el; a Szputnyik V két adagját 809 ezren kaptak meg, közülük 697-en megbetegedtek és 13 halálesetet jegyeztek; a Moderna védőoltásából 2900 ember kapott két oltást, 204-en betegedtek meg, 25-en haltak meg.
A szerbiai illetékesek eddigi nyilatkozatainak értelmében Szerbiában a két adag védőoltással immunizáltak közül senki nem hunyt el a Covid–19, vagy a betegség szövődményeinek következtében.
218 ÚJ FERTŐZÉS – 9 ELHUNYT
A csütörtöki járványjelentés értelmében egy nap leforgása alatt országszerte 10 101 koronavírustesztet végeztek el, ebből 218 volt pozitív (2,2%). Hivatalosan a vizsgált egy napban 9 Covid-páciens hunyt el, 6890 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,97%. A kórházakban országszerte 568 Covid-pácienst kezelnek, 36-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 56 új fertőzést jegyeztek, ebből 8-at Újvidéken.