2024. április 27., szombat

Elültették a „siker fáját” a mezőgazdasági iskola végzősei

A topolyai Mezőgazdasági Iskola 135 végzőse számára befejeződött a tanév. Rendhagyó módon minden osztály egy-egy fát ültetett el a mostanra teljesen elkészült diákotthon előtti téren. Tóth Tibor igazgató elmondta, hogy reményeik szerint ez hagyománnyá válik, a diákok pedig időnként majd visszatérnek, és megnézik, hogyan fejlődik a fájuk. Az előre előkészített helyekre ültették el a kis fákat, amelyek előtt aprócska tábla jelöli a generációt. A diákok láthatóan jókedvvel ültették el a már leveles facsemetéket, amelyeket földlabdával együtt helyeztek el a kis gödrökbe a diákotthon parkolója melletti füves téren.

Az igazgató ez alkalommal is jó hírként említette, hogy a diákotthon elkészült, egy lépés hiányzik már csupán – a minisztériumi engedély –, és ki lehet írni a pályázatokat az alkalmazottak felvételére és a diákok részére is, és ősztől már belakhatják azok, akiknek készült, a diákok. A kor követelményeinek minden szempontból megfelelő épület 102 férőhelyes. A diákok részére kialakított kétágyas szobák mindegyikéhez kis előszoba, konyhasarok és külön fürdőszoba is tartozik. Tanulószobákat és társalgókat is kialakítottak. A kollégiumi elhelyezésre pályázhatnak a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola, a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola tanulói is. A szállás mellett főtt ételt is biztosítanak a bennlakóknak, amit az intézmény jól felszerelt, korszerű konyhájában készítenek el. Az iskola neve is megváltozik, a jövőben Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon néven jegyzik.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a tervek szerint június 18-án lesz a ballagás, és azt a járványügyi előírások betartásával meg fogják szervezni. A gyülekező 15 órakor lesz azon a napon, és közös fényképezkedéssel kezdenek. Az utolsó osztályfőnöki órákat 16 órától tartják, majd pedig 16 óra 30 perckor az iskola közelmúltban felújított tornatermében kerül sor az ünnepélyes alkalmi ballagási ceremóniára, amelyet az akkor érvényben lévő járványügyi előírásokkal összhangban tartanak meg. A magyar ballagóknak ezt követően 19 órától az Orfejben, a szerb nyelven végzőknek pedig a pannóniai hotelben lesz bankett, amelyet szintén a járványügyi előírásokkal összhangban tartanak majd meg. Magyar szakon most mezőgazdasági technikusok, állategészségügyi technikusok és élelmiszeripari technikusok ballagnak, illetve a hároméves szakon mezőgépszerelőket és pékeket képeztek a kombinált tagozaton. Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a küszöbönálló új tanévben is négy szak nyílik a topolyai Mezőgazdasági Iskolában. Azokat a fiatalokat várják az iskolába, akik anyanyelvükön szeretnének továbbtanulni, akik a mezőgazdaság területén látják jövőjüket, és nyitottak a korszerű ismeretek elsajátítására.