2024. április 27., szombat
A LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG HELYSZÍNEI

Eb-helyszínek: Kresztovszkij Stadion

Szentpétervár

Szentpétervár Oroszország balti-tengeri kikötővárosa a Finn-öböl partján, a Néva folyó torkolatában. A több mint ötmillió lakosú város eredetileg egy negyeddöntőnek és három csoportmérkőzésnek adott volna otthont, de Dublin rendezővárosának kiesése miatt hat csoportmeccset is az orosz helyszínen játszanak le.

A Kresztovszkij Stadiont a 2018-as világbajnokságra építették 597 millió eurónak megfelelő összegért, a munkálatok majdnem tíz évre nyúltak. A Zenit klubjának otthona 2017-ben még nem teljesen kész állapotában a Konföderációs Kupa döntőjének a helyszíne volt, ekkor a nyitó- és a záróünnepség mellett további négy mérkőzést tartottak itt. Egy évvel később az oroszországi vb-n hét meccset rendeztek benne, köztük egy elődöntőt és a bronzmérkőzést, jövőre pedig a Bajnokok Ligája döntője is a Kresztovszkijban lesz.

A közel 70 ezer néző befogadására alkalmas stadion az UEFA minden előírásának megfelel, az „Űrhajó” becenevű létesítmény ráadásul nemcsak a labdarúgópályája miatt tekintélyes objektum, hanem a benne kialakított 104 luxuslakosztály miatt is. A futballmérkőzések mellett a szentpétervári helyszínen rendeztek már koncertet is, sőt 2018-ban Oroszország–Finnország jégkorongmeccset is. Utóbbihoz kapcsolódik a nézettségi rekord is, hiszen a hokimeccsre kialakított pálya miatt nem is 70 ezer, hanem 81 ezer szurkoló volt a lelátókon.

Szentpétervár legalább félházas összecsapások rendezését vállalta, de ezt akár még növelheti is, amennyiben az aktuális oroszországi járványügyi adatok ezt lehetővé teszik.

Kresztovszkij Stadion:

Befogadóképesség: 68 034 néző

Hivatalos átadás: 2017 áprilisa

Kihasználtság: legalább 50 százalék (34 067)